Na vrhu jedne skrivene ulice smjestio se botanički vrt Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu

Iznad zagrebačkog Ribnjaka, na vrhu jedne skrivene ulice, smjestio se botanički vrt Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. U njegovim čarima redovito uživaju studenti ovog zagrebačkog fakulteta, a Farmaceutski botanički vrt ‘Fran Kušan’ svoja vrata drži otvorenim i za sve druge ljubitelje prirode i bilja. Pogledajte našu fotogaleriju kako bismo vam barem malo dočarali izgled ove male skrovite oaze na početku podsljemenske zone.

Farmaceutski botanički vrt  ‘Fran Kušan’ dobio je ime po prvom profesoru Farmaceutske botanike i osnivaču zagrebačkog ‘Spomenika prirode’. Razvoj vrta počinje 1946., a ova skrivena oaza ljekovitog i otrovnog bilja svoja je vrata za studente, profesore i ostale ljubitelje prirode otvorila u svibnju 1947. godine.

Zelena oaza zagrebačkog Šumarskog fakulteta proteže se na 30 tisuća kvadratnih metara

U skrivenoj prirodnoj oazi nadomak centru raste preko 1300 različitih biljni vrsta

– Vrt Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poseban je po tome što je još 1946. godine osnovan kao prvi botanički vrt u ovom dijelu Europe specijaliziran za uzgoj ljekovitih i otrovnih biljnih vrsta. Zato do smrti svog osnivača prof. dr. sc. Frana Kušana i nosi naziv ‘Botanički vrt ljekovitog i otrovnog bilja’. Danas u njemu raste preko 1300 različitih biljnih vrsta od kojih je njih oko 800 ljekovito i/ili otrovno, rekao nam je profesor i predstojnik Zavoda za farmaceutsku botaniku Željan Maleš.

Profesor Maleš ističe kako je ovaj skriveni Vrt, koji se prostire na nešto više od 2,3 hektara, poseban i po tome što je jedna trećina biljnih vrsta oblikovana kao šumski predjel. U Farmaceutsko botaničkom vrtu ‘Fran Kušan’ osim ljekovitih i otrovnih bilja prilično slobodno rastu šume graba, hrasta i crnog bora.

Ekološke navike u svakodnevnom životu koje svi trebamo primijenjivati

Studenti koriste vrt u sklopu kolegija Farmaceutska botanika

S druge strane, prvi je dio sistematski uređen prema razvojnom slijedu pa se nakon samog ulaza možete upoznati s evolucijski najstarijim biljkama, kao što su paprat, širokolisna i oštrolisna veprina ili pak s glicinijom, jednom od najljepših penjačica. Desetak metara dalje čekaju vas danas poznatije biljke kao što su bosiljak ili ljupčac, a u vrtu raste kava i banana.

– Od njegova osnutka do danas mnogobrojne su generacije studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u njemu stekle prva znanja o farmaceutski važnim biljnim vrstama s kojima će se susretati tijekom studija i rada. Na taj način studenti će moći i u prirodi razlikovati i prepoznati biljne vrste određenih porodica s posebnim naglaskom na ljekovite biljne vrste, pojasnio je profesor Maleš te dodao

Ovaj botanički vrt na vrhu Schrottove ulice redovito posjećuju i srednjoškolci te studenti drugih zagrebačkih fakulteta, a radnim je danima otvoren i za javnost pa u mirisima melise, pelina, lavande i drugih nama nepoznatih biljaka mogu uživati svi ljubitelji prirode.

Odgovori