Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio vlastitu punionicu za električna vozila

Parkiralište Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu postalo je bogarije za punionicu električnih vozila. To bi mogao biti dobar motiv i poticaj za izradu električnog vozila studentima fakulteta, budući da ga FSB u ovom trenutku nema. Ipak i u ovom će trenutku dobro poslužiti za nekoliko električnih bicikala, kojima se služe profesori i studenti spomenutog fakulteta. 

foto: Ivan Božić/srednja.hr

Projekt je vrijedan 70 tisuća kuna, a postavljanje je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojoj reportaži navodi HTV. 

Zadarskoj školi HEP mjesečno plaća 3.500 kuna, a sada naplaćuju i korištenje solarne punionice

Inače, kada je riječ o punionicama za električna vozila ispred obrazovnih institucija, pionir kod nas je Srednja strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru, koja je još prije dvije godine otvorila prvu solarnu punionicu za električne automobile u Hrvatskoj.

Kada govorimo o ovoj ispred FSB, ideja za otvaranje je došla od profesora s FSB-a, a sve je u djelo provela docentica Ankica Kovač, o kojoj smo pisali prošle godine, kada je osmislila prvi hrvatski bicikl na vodik.

Ona je u izjavi za spomenuti izvor napomenula kako za sada nemaju električni automobil na fakultetu, ali imaju nekoliko električnih bicikala pa će punionica ispred faksa svakako imati svoju svrhu.

Često se električni automobili percipiraju u javnosti slabima, gotovo nazadnima, ali oni zapravo imaju niz prednosti, koje je u potonjem prilogu istaknuo i opisao poduzetnik i promotor e-mobilnosti Saša Cvetojević. 

Odgovori