Finalistica showa ‘3,2,1 kuhaj’ ponudila par jednostavnih i zdravih recepta za svačiji džep

Anja Hrelja je 27-godišnja magistra znanosti o okolišu iz Zagreba, koja je briljilirala u kulinarskom showu ‘3,2,1 kuhaj’. Uspjela je doći među dva najbolja te ju je samo jedan obračun dijelilo od 100 tisuća kuna, što bi joj definitivno kao mladoj nezaposlenoj osobi itekako dobro došlo. Iako pobjedu nije odnijela, stekla je mnoštvo iskustva, a dio toga podijelila je s nama – u vidu doživljaja, a i recepata. Upoznajte Anju koja uz ostalo otkriva otkada je počeka kuhati, koja su joj omiljena jela te s druge strane što svatko od nas može učiniti u zaštiti okoliša.

Foto: Anja Hrelja (privatna arhiva)

Mlada i simpatična magistra znanosti o okolišu Anja Hrelja, proslavila se došavši u finale kulinarskog showa ‘3,2,1 kuhaj’. Sa svojih 27 godina, nadjačala je puno iskusnije suparnike te je na kraju bila samo jedan korak do pobjede. Ipak u finalu je prema mišljenju žirija Tomislav Pavlović bio bolji. Mnogi kuhari kriju svoje recepte, no ova 27-godišnjakinja odlučila je s nama podijeliti tri recepta za jednostavna, jeftina i zdrava slana objeda te za jedan desert.

Studenti i kuhanje: U 15 minuta do jednostavnih i jeftinih obroka

Centar svih obiteljskih druženja uvijek je bio razgovor o hrani i kuhanju

Interesiralo nas je kada se Anja zainteresirala za kuhanje te je li tomu prethodio neki poseban povod. Otkrila je i koje je prvo jelo sama napravila.

– U mojoj obitelji svi su veliki gurmani i centar svih obiteljskih druženja je uvijek bio razgovor o hrani i kuhanju. Baka nije mogla napraviti ni obične palačinke bez opsežnih komentara i analiza.

Prvo jelo koje mi je mama dopustila da sama radim bile su kakao kocke. Imala sam deset godina i tada sam shvatila da nešto što mi je fino i što volim jesti mogu i sama napraviti. Taj tren sam se zaljubila u kuhanje i počela ispitivati mamu i baku o receptima, rekla nam je Anja.

Otkada se preselila od kuće svakodnevno kuha

Dok je živjela s roditeljima, Anja se u pripravi hrane izmjenjivala s majkom. No otkada se odselila, svakodnevno kuha. Ipak eksperimentiranje sa skupljim namirnicama nije nešto što si često može priuštiti većina Hrvata pa tako ni ona.

– Dok sam živjela s roditeljima mama i ja smo se izmjenjivale u pripremi ručka. Radilo se o jednostavnim, svakodnevnim jelima koja poznaje većina hrvatskih obitelji koja mora puno članova nahraniti što jeftinije. Eksperimentiranje sa hranom i malo skupljim, boljim namirnicama se čuvalo za posebne prilike.

Zadnjih godinu dana prije dolaska u show sam kuhala svaki dan jer sam se preselila od roditelja pa sam se trudila sebi i dečku svaki dan spremiti ručak. Tada sam počela malo više eksperimentirati i isprobavati neke recepte koje sam do tada proučavala samo na internetu, otkriva 27-godišnja magistra znanosti o okolišu.

Studenti i kuhanje: Slastice koje ćete jednostavno pripremiti uz jeftine sastojke

Dodala je i kakva joj je znanja i iskustva u tom smislu donio nastup u spomenutom kulinarskom showu.

– U “321 kuhaj” sam dobila jedinstvenu priliku probati nove recepte i naučiti raditi sa namirnicama koje si doma nisam mogla priuštiti. Najviše mi je drago što sam naučila raditi sa svježom ribom. Do tada sam par puta čistila palamide i to je to. Nikada nisam filetirala ribu i slično.

Obično sam kupovala cijenom pristupačniji smrznuti file.
Na snimanju smo imali sjajnu podršku profesionalnog kuhara koji nas je savjetovao oko nekih tehničkih stvari bitnih za obradu namirnica s kojima se taj dan susrećemo.

Meni je problem bio samo taj što nismo imali nikakvu praktičnu vježbu prije kuhanja pa sam, pogotovo iz početka, u snimanje kretala oboružana samo teoretskim znanjem. Praktično znanje sam stjecala kroz greške tokom snimanja recepata, govori Anja.

Foto: RTL

Radije bi radila kao kuharica nego u struci

Kao osobu stručnu za pitanja o okolišu, a po novom i za kulinarstvo pitali smo Anju kako bi se trebali hraniti, pazeći pritom na zdravlje i okoliš.

– Trudim se koristiti sezonske namirnice iz lokalnog uzgoja čija proizvodnja i transport do tržnice najmanje opterećuju okoliš, a uz to su i najfinije. Također, mislim da je znati kuhati jednako važno kao i primjerice odvajati otpad.

Gotova i brza hrana podrazumijevaju masovne poljoprivredne proizvodnje koje su jedan od najvećih zagađivača okoliša. Kada netko ima volju i znanje otići na plac, kupiti namirnice uzgojene u nečijem vrtu i sam skuhati ručak, on čini uslugu svom zdravlju ali i okolišu, objasnila je 27-godišnjakinja.

Anja nam je priznala da i radije odabrala posao u kuhinji, nego li se brinula o okolišu.

– Struka mi je draga i sam studij je bio jako zanimljiv, ali kuhanje je ono što me ispunjava. Nakon sati provedenih na nogama nad štednjakom sam zaista najsretnija i mislim da to govori sve, istaknula je finalistica showa ‘3,2,1 kuhaj’.

Unatoč tomu zamolili smo ju da nas sve skupa posavjetuje što možemo činiti u svakodnevnom životu kako bismo doprinjeli zaštiti okoliša.

– Priznajem da sam s obzirom na svoju struku premalo angažirana oko zaštite okoliša, ali se trudim držati nekih osnovnih stvari koje lako uđu u naviku i koje preporučam svima: bacajte papir, plastiku, staklo i poseban otpad (baterije, stare lijekove, stare elektroničke uređaje i sl.) u za to predviđene kontejnere. Racionalno koristite vodu, nema je tako puno kako se čini. Kupujte namirnice koje su u sezoni i od hrvatskih proizvođača, preporuke su magistrice znanosti o okolišu.

Tri jednostavna i zdrava recepta za glavna jela i jedan desert

Uvodno Anjino objašnjenje:

Sada su u sezoni kelj, tikvica, paprika, cikla, mrkva, crveni luk, rukola, brokula, bob, jagode pa slijedi par jednostavnih i zdravih recepata u kojima možete koristiti neke od tih namirnica!

Evo tko je na kraju pobijedio i osvojio 100 tisuća kuna u showu '3,2,1 kuhaj'

Šareno povrće s piletinom iz jedne tave

• Vrijeme pripreme 30 min, za 2 osobe

Tikvica 1 kom, narezana na štapiće (ne mora se guliti)

Mrkva 1 kom, narezana na štapiće

Crveni luk 1 kom, prepolovite po dužini i tanko narežite

Paprika 1 kom, narezana na štapiće

(naravno, može se koristiti bilo kakva kombinacija vama dragog povrća, brokula i kupus su također sjajni pripremljeni na ovaj način, brokulu smo prije prokuhajte par minuta u kipućoj posoljenoj vodi)

Pileća prsa 200 g, narezana na trakice, začinjena soli i paprom (vegetarijanci piletinu mogu zamijeniti tofu-om, seitanom i sl.)

Začini za povrće: papar, malo šećera, curry, chilli prah, soja sos, đumbir (svježi ribani ili u prahu), kim…ne moraju se koristiti svi navedeni začini, oduzmite, dodajte prema želji.

Ja obično u 1 dcl soja sosa umiješam suhe začine i time začinim svo povrće neposredno prije pečenja.

Tavu (ako imate wok tavu) jako dobro zagrijte na jakoj vatri, dodajte dvije žlice suncokretovog ulja i popržite prvo piletinu pa ju izvadite na tanjur. Na tavi zatim pržite povrće u par navrata kako tava ne bi bila pretrpana, ako želite da povrće ostane hrskavo svaku turu pržite 15-ak sekundi na jakoj vatri pa vadite na tanjur dok svo povće nije gotovo.

Ovako spremljeno meso i povrće jedite samo ili uz kuhanu rižu.

Salata od pečene cikle

Vrijeme pripreme 30 min, za 2 osobe

Cikla 2 kom, oguljena, narezana na kockice

Rukola

Aceto balsamico ili neki drugi ocat po želji

Maslinovo ulje

Svježi peršin

Malo senfa

Narezanu ciklu lagano nauljite maslinovim uljem, začinite solju i paprom pa stavite peći na 180 °C 20 minuta. Dok se cikla peče pripremite dressing koji će sačinjavati 1/3 octa i 2/3 maslinovog ulja, pola žličice senfa, sjeckani peršin, sol i papar, sve dobro umutite dok ne dobijete gustu emulziju. Operite i osušite rukolu, stavite u u posudu za posluživanje, na nju dodajte pečenu ciklu i sve pokapajte pripremljenim dressingom.

Ova fina salata je odlično predjelo, međuobrok ili prilog uz meso.

Kelj varivo

Vrijeme pripreme 1 h, za 4 osobe

Kelj 1 kom opran, narezan kao za salatu

Špek 50 g (nije obavezan), sitno narezan

Mrkva 1 kom, naribana

Luk 1 kom, sitno sjeckan

Češnjak 2 režnja, sitno sjeckan

Krumpir 2 kom, rezan na male kockice

Na malo ulja u većoj posudi popržite špek pa dodajte luk i mrkvu, dinstajte ih 15ak min po potrebi podljevajući sa malo po malo vode dok potpuno ne omekšaju i počnu se raspadati. Dodajte krumpir i češnjak, podlijte sa oko 2 dcl vode pa dinstajte sa lukom i mrkvom 10-ak min, dodajte još vode ako se posuši.

Dodajte sav kelj pa ga dinstajte par min dok lagano ne povene, dodajte oko 1 l kipuće vode. Začinite soli, paprom, crvenom paprikom (hrabriji mogu koristiti i malo kurkume i chillija). Varivo je gotovo kada je krumpir kuhan. Ako volite gušće varivo, odvojite par žlica tekućine i dio kuhanog krumpira pa ih vilicom razradite u glatki pire, njega vratite u varivo i na taj način zgusnite (ili dio variva izmiksajte štapnim mikserom).

Sorbet od jagoda

Vrijeme pripreme 2 h (ili koliko je potrebno da se voće smrzne), za 4 osobe

Jagode 0,5 kg, očistiti od peteljki i smrznuti

Šećer 50 g, otopiti u 2 dcl vode i kuhati dok ne dobijete sirup

Jogurt 2 dcl

Smrznute jagode stavite u mikser, dodajte vrući šećerni sirup i jogurt, miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu koja nalikuje sladoledu. Poslužite odmah! (možete koristiti bilo koje voće, mlijeko ili slatko vrhnje umjesto jogurta, šećerni sirup možete zamijeniti medom za zdraviju verziju).

Brz i jednostavan ljetni desert!

Odgovori