Pretraga

DIDS: ‘Pomoći ćemo ljudima oko alergijskih problema’

A- A+

Među 12 najboljih timova koji su se prijavili na Ideju godine, našla su se tri maturanta iz Gospodarske škole Varaždin. Dario, Ivan i Denis čine tim DIDS, a projekt koji ih je plasirao u finale je ‘Pročišćivač zraka za interijere’. Iako su odlični učenici, priznali su kako im je projekt ponekad poslužio kako bi se izvukli od odgovaranja, a na ideju su došli razmišljajući o ljudima koji se bore s raznim alergijama te onima kojima je jedino zdravlje ostalo.

Dario Struški, Ivan Sokser i Denis Srnec doputovali su u Zagreb na finale Ideje godine kako bi predstavili jedan od 12 najboljih srednjoškolskih projekata, ‘Pročišćivač zraka za interijere‘. Mladići su maturanti u Gospodarskoj školi Varaždin, a mentorirala ih je profesorica Olgica Nikolić. Otkrili su nam kako su došli na ideju, s kojim su se problemima suočavali te što očekuju u budućnosti od svog projekta.

Izdvojeni članak

Srednjoškolsku Ideju godine odnijele gimnazijalke iz Varaždina



Izdvojeni članak

Fotogalerija: Druženje natjecatelja ‘Ideje godine’

Očuvanje zdravlja ljudima koji ništa drugo niti nemaju

Članovi DIDS-a su nam objasnili kako je projekt nastao prije godinu dana te da su s njim već sudjelovali na natjecanju poslovnih planova na Svetom Martinu na Muri. Kako su na spomenutom natjecanju odnijeli pobjedu, odlučili su se prijaviti na Ideju godine u istoj postavi i s istom mentoricom Olgicom Nikolić, koja im je ujedno i razrednica.

Na ideju ‘Pročišćivača zraka za interijere’ došli su tako što su gledali na ekološku stranu projekta. Razmišljali su o nečemu što bi ljudima pomoglo da ostanu zdravi te da se riješe alergija na prašine. – U ovim teškim trenucima ciljali smo na očuvanje zdravlja, pogotovo onim ljudima kojima je jedino zdravlje ostalo, izjavio je Dario.

Pročišćivače zraka bi instalirali na radna mjesta i stambene prostore, a u planu imaju i ponuditi aplikaciju za pametne telefone, kako bi ljudi i kad nisu u toj prostoriji jednim klikom mogli uključiti sustav eliminacije čestica prašine.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Sudionici i gosti velikog finala Ideje godine

Na mladima svijet ostaje

Učenici su istaknuli kako idu u gospodarsku školu stoga ono što uče na nastavi mogu primijeniti na razne projekte i ideje. – Na mladima svijet ostaje i mi raspolažemo znanjem koje su možda stariji potisnuli ili zaboravili, ističe Dario da su to njihove glavne prednosti u odnosu na poslovnjake koji su već godinama u svijetu biznisa.

Nadodao je kako se danas sve više potiče upravo mlade da preko svojih projekata poboljšaju društvenu zajednicu i kako stariji više nemaju niti inspiracije niti volje za takve ideje.

Tim se složio oko toga da bi se projekt trebao patentirati, no svjesni su kako trebaju nekoga tko će uložiti financijska sredstva u njih da bi povećali broj članova tima. Na taj bi način bolje funkcionirao cijeli projekt pa bi možda jednog dana on postao glavni izvor zarade za njihov život.

Neki su profesori postajali nestrpljivi zbog našeg projekta

Učenici su za vrijeme nastave svaki radni dan na projekt odvajali po pet školskih sati, zbog čega su neki profesori postajali nestrpljivi. Zahvalili su se svima koji su im izašli u susret, naglasivši kako se nadaju da će opravdati povjerenje koje su im iskazali prvenstveno profesori, pa onda i svi ostali.

– Pokušavali smo se ponekad izvući od odgovaranja nekog predmeta pod izgovorom da radimo na projektu i sudjelujemo u natjecanju. Polazilo nam je za rukom jer smo svi troje odlični učenici i profesori su znali da neće biti nikakvih problema, sa smješkom na licu priznali su učenici.

Nadodali su kako ih sve kolege i prijatelji podržavaju te kad su čuli da putuju u Zagreb na finale, svi su htjeli poći s njima, ne toliko zbog projekta koliko zbog samog putovanja i zabave.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.