Pretraga

Glazbeni jastuk zagrebačkih srednjoškolaca za lakši san

A- A+

Tročlana ekipa iz Druge ekonomske škole iz Zagreba na ovogodišnjoj Ideji godine predstavila je revolucionarni audio jastuk koji bi trebao olakšati muke svima onima koji vole utonuti u san slušajući glazbu. Glazbu u jastuk ugrađujete sami, a i zračenje uređaja je minimalno.

Denis Vragović, Karla Krajač i Asrit Ajruli, mentorica Ljiljana Šandrk

Ako je vaš omiljeni ritual prilikom odlaska na spavanje slušanje glazbe i ako se ujutro probudite sa zapetljanim slušalicama oko vrata onda definitivno spadate u onu skupinu za koje je ovaj projekt namijenjen. Sleep power ime je audio jastuka, koji bi trebao olakšati probleme sa zapetljanim slušalicama, mogućnost oštećenja slušnih organa, ali i praktičnost slušanja glazbe dok krećete ‘uloviti’ prvi san.Ovaj jastuk je uređaj kakvog ga vide samouvjereni i simpatični srednjoškolci Denis Vragović, Karla Krajač i Asrit Ajruli. 

Audio jastuk ne oštećuje sluh  

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Finalisti Ideje godine posjetili dvije hrvatske tvrtke svjetskog glasa

Budući ekonomisti na ideju su došli iz razloga jer su kao mlade osobe osjetile potrebu za uređajem koji bi svima olakšao pristup glazbi dok spavamo. Istraživanjem su došli do rezultata kako se većina ljudi prilikom odlaska na spavanje relaksira upravo glazbom.

Vizija ovih mladih srednjoškolaca je da postanu vodeći proizvođači na tržištu te da unaprijede moguću proizvodnju inovativnom tehnologijom. Izbor glazbe potpuno je na korisniku jastuka te ona nije ranije ugrađena u jastuk.          

– Glazba nije određena samim ugrađivanjem u jastuk, već ju sami stvaramo svoju playlistu koju u čip prebacujemo preko bluethootha, wifija, usb priključkom, kazala je članica Sleep power ekipe Karla Krajač.

Jastuk svira na određenim frekvencijama tako da glazbu čuje samo osoba koja leži na jastuku i time ne ometa osobu koja leži do vas. Zamislili su ga u tri različite veličine; klasični, dječji i jastuk za tinejdžere, a svoje bi raspjevane jastuke proizvodili u suradnji s vodećim informatičkim i tekstilnim tvrtkama.  

Željeli bi da ideja zaživi i u stvarnosti

Na Ideji godine Denis, Karla i Asrit prvi su puta i kažu veoma im se sviđa ovakav tip natjecanja. Prije samo izlaganja otkrili su nam da nemaju tremu jer ih je njihova mentorica, profesorica Ljiljana Šandrk prije dobro pripremila za izlaganje. Njoj je ovo već četvrti put da dolazi a Ideju godine i kaže, osjeća se kao doma.

– Sve ideje mojih učenika su apsolutno samo njihove i ja sam tu samo da ih usmjeravam. Drago mi je da postoji ovakav tip natjecanja. Mislim kako je ovo jedno od najboljih natjecanja gdje djeca mogu prakticirati ono što su naučili. Druga natjecanja baziraju se na teorijskim znanjima, a ovdje treba prikazati kako bi to u pravom životu trebalo izgledati, rekla nam je profesorica Šandrk.

Iako nisu izborili prva tri mjesta ovi inovativni Zagrepčani neskromno su priznali da su za sebe favoriti te smatraju kako je ideja dobra i kako bi voljeli da taj proizvod zaista i zaživi.