Pretraga

RMV: Previše je neobrađene zemlje u Hrvatskoj, a mi to mijenjamo

A- A+

Učenice drugog razreda Srednje škole Vrbovec svojim projektom ‘Ljekovito i začinsko bilje’ osigurale su si mjesto među 12 finalista Ideje godine. Rahela, Matea i Valentina čine tim ‘RMV’ koji je ujedno akronim njihovih imena, ali i slogana ‘rad, mladost, veselje’. Vjeruju u to da njihov projekt ima potencijala, a podršku im pruža mentorica Veronika Sorić.

RMV tim čine Rahela Ljuban, Matea Kulašević i Valentina Horvatinović koje dolaze iz Srednje škole Vrbovec, a kako u našim krajevima poljoprivreda polako umire jer nedostaje ljudskog potencijala za agrarnu proizvodnju, djevojke su napravile projekt ‘Ljekovito i začinsko bilje‘. RMV-ovke su u svom poslovnom planu navele kako Hrvatska godišnje uveze 750 tona ljekovitog bilje, što ih je potaknulo da upravo one pokrenu uzgoj i proizvodnju šest vrsta ljekovitog bilja.

Izdvojeni članak

Transito: Ideja rođena u busu ga odvela skoro do vrha



Izdvojeni članak

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

Hrvatska obiluje neprerađenom zemljom

– Količina neobrađene zemlje u Vrbovcu je ono što nas je potaknulo na ideju o ljekovitom bilju, izjavila je Matea. Nadodala je kako su one odlučile promijeniti stanje u njihovom kraju pa i u cijeloj Hrvatskoj.

Za Ideju godine djevojke su čule od profesorice Veronike Sorić, koja im je predložila da bi se trebale prijaviti, stoga su upravo nju odlučile uzeti za mentoricu. Prema Mateinim riječima cijeli tim je jako organiziran pa nisu imale nikakvih problema prilikom izrade projekta, a školske obaveze redovno su i neometano ispunjavale. – Ne žalimo za vremenom koje smo utrošile na projekt, iako smo zbog toga žrtvovale svoje slobodno vrijeme, jer smo uživale u svakom satu, nadodala je Valentina ističući kako je u zadnja dva tjedna svaki dan na projekt otišlo od dva do tri sata.

Izdvojeni članak

Locos: Zbog loše organiziranog maturalca osmislili servis za putovanja

Vrbovec je idealno područje za ovakav projekt

Učenice su mislile i na ekološku stranu projekta te bi njihovi proizvodi bili zdravi i bez upotrebe kemikalija ili pesticida. Na ovaj će način smanjiti količinu nezdrave hrane i pića koje čovjek svakodnevno unese, a da toga nije ni svjesan.

– Područje iz kojeg mi dolazimo idealno je za ovakav projekt jer nam na ruku idu klimatski uvjeti. Zime nisu tako oštre, a uzgajali bismo biljke koje su izdržljive preko zime, dok su na ljeto temperature umjerene. Zemlja je također plodna pa bi biljke dobro uspjevale, objasnila je Matea nadodajući kako bi se od potencijalnih ulagača najprije obratili Podravki i firmama koje proizvode čajeve ili se bave preradom ljekovitog i začinskog bilja.

Profesorica iz poljoprivreden škole ih dodatno ohrabrila

Budući da su učenice iz ekonomske škole, odlučile su potražiti mišljenje profesrice iz poljoprivredne škole, jer se ipak radi o njenom području. Profesorica ih je dodatno ohrabrila kad im je rekla kako njihov projekt ima potencijala.

Na upit koji je njihov moto, Rahela, Matea i Valentina su uzviknule: ‘Zajedno o uspjeha!’ Kako i drugih 11 timova, tako smo i od RMV-a dobili informaciju kako misle da će projekt prerasti u pravi biznis oko kojega će se ozbiljno pozabaviti te ga proširivati i dorađivati. Kao glavne prednosti navele su svoju mladost, brzinu učenja te što vole razmišljati na drugačiji način. Istaknule su kako je dobro što je projekt ‘Ljekovito i začinsko bilje’ nastao od strane srednjoškolki, a nije djelo starijih ljudi.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.