Pretraga

Safe Mood: Učenice XVI. gimnazije osvojile drugo mjesto zahvaljujući aplikaciji koja bi umanjila brigu roditelja

A- A+

U završnici finala Ideje godine 2014. godine na drugo mjesto smjestio se tim Sve u 16 iz zagrebačke XVI. gimnazije s aplikacijom Safe Mood. Mia Brčić, Dora Skelin i Tonka Srdoc uz potporu mentorice Nataše Kauzlarić osmislile su aplikaciju koja bi umirila roditelje, ali i smanjila broj otmica kao i kaznenih djela na štetu maloljetnika. Riječ je o drugoj najboljoj srednjoškolskoj ideji ove godine koju su samostalno osmislile učenice, a istu planiraju plasirati i na globalno tržište.

Tim Sve u šesnaest iz Zagreba – drugoplasirani

Nakon što su za projekt ‘Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha‘ doznali od Vijeća učenika, srednjoškolke iz XVI. gimnazije u Zagrebu osmislile su ideju kojom su se plasirale u finale spomenutog natjecanja. Mia Brčić, Dora Skelin i Tonka Srdoc najbolje su prijateljice iz trećeg razreda te su od imenom Sve u 16 i uz pomoć mentorice Nataše Kauzlarić osmislile su Safe Mood aplikaciju koju je tročlani žiri ocijenio kao drugi najbolji projekt na ovogodišnjoj Ideji godine. Zanimljivo je da se ove godine nijedan tim nije prijavio s juga Hrvatske, no dvoje članice drugoplasiranog tima su iz Šibenika i Splita.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Finalisti na završnici Ideje godine 2014.

Javila se ideja zbog zabrinutosti roditelja

– Bile smo u kafiću i razmišljale što bi mogli napraviti da je jedinstveno, ali i isplativo te koja b ideja potencijalno mogla biti realizirana.  Došle smo na ovu ideju Safe Mooda jer sve tri imamo problema s kašnjenjem i i nejavljanjem roditeljima nakon čega se oni zabrinu. Stoga smo pomislile da bi bilo zgodno imati nešto što bi nas podsjetilo na javljanje kao i umanjilo roditeljsku zabrinutost jer bi znali da smo na sigurnom. Također smo shvatili da bi se to mogli prenijeti i na druge društvene skupine, objašnjava jedna od članica Sve u 16 tima, Tonka Srdoc.

Safe Mood je aplikacija koja bi se, prema principu alarma oglašavala određen broj puta u zadanom vremenskom intervalu dok je korisnik ne primijeri i odgodi. Djevojke iz trećeg razreda XVI. gimnazije u Zagrebu su zamislile da aplikacija orukom obavijesti prvi broj na popisu hitnih brojeva koje bi sastavio korisnik, u slučaju da je u opasnosti te ne može odgoditi alarm.

Izdvojeni članak

Pobjednik Ideje godine: ‘Provjerio sam sve i s pravne strane jer planiram patentirati aplikaciju’

UNICEF im ponudio partnerstvo

Tročlani tim se za finale pripremao tako što su pogledali snimke a prošlogodišnje Ideje godine, a kako pohađaju gimnaziju te nemaju predmete koji se bave financijama, za poslovni plan su se konzultirali s financijskim stručnjacima.

– Već smo s ovim projektom posjetile dosta udruga koje se bave sličnim svarima. Dobili smo potporu udruge Roda, CESI, Forum za slobodu odgoja te smo bili i kod UNICEF-a, ali zbog svoje politike o sudjelovanju u javnim projektima nisu mogli izdati potvrdu o potpori. Međutim bili su jako susretljivi pa su nam čak ponudili partnerstvo, izjavila je srednjoškolka Tonka.

Izdvojeni članak

Finalisti Ideje godine sutra se bore za prvo mjesto i odlazak u Dublin

Anketa pokazala da su srednjoškolci zainteresirani za Safe Mood

Mia Brčić nam je objasnila kako su u svojoj školi proveli anketu kako bi provjerile zainteresiranost srednjoškolaca o njihovoj aplikaciji. Rezultati su pokazali kako bi čak 75 posto učenika XVI. gimnazije skinulo Safe Mood aplikaciju.

– Koliko smo istraživale, na tržištu nismo našle ništa što bi konkuriralo ovakvoj aplikaciji, stoga nam je u planu Safe Mood prvo proširimo na Europu, zatim na SAD i Kanadu jer je aplikacija globalno primjenjiva, za kraj je otkrila Tonka Srdoc.