Pretraga

Učenici iz Osijeka smislili aplikaciju pomoću koje kupci sami kreiraju svoj bicikl!

A- A+

Pretvoriti hobi u posao san je mnogih poduzetnika. Tom idejom vodili su se i dečki iz ekipe Bonkerz Bikes, koji su se na ovogodišnjem finalu natjecanja ‘Ideja godine’ predstavili s aplikacijom koja kupcima omogućava da sami kreiraju svoj bicikl, ali i pruža osobnu tehničku pomoć nakon kupnje.

foto: Ivan Božić, www.srednja.hr

Borna Grunbaum, Marko Glegj i Oton Kovačević učenici su Ekonomske i upravne škole Osijek i zaljubljenici u bicikle. Logično je stoga, da su se na ovogodišnjem finalu ‘Ideje godine’ predstavili Bonkerz Bikes, ideju za firmu koja bi kupcima bicikala omogućavala da sami kreiraju svoj idealni bicikl, ali i pružala tehničku podršku nakon kupnje. 

– Naš projekt se sastoji od dvije aplikacije. Prva aplikacija omogućuje korisnicima da sami dizajniraju svoj bicikl, odrede komponente, cijenu, boju i dizajn. Sami stvaraju vizualni identitet svog bicikla. Drugi dio je aplikacija putem koje korisnici mogu snimiti bilo kakav kvar na svome biciklu, a onda mi video zapisom objašnjavamo kako ga riješiti. Ukoliko ga ne možemo riješiti putem videa, moguć je i naš dolazak na samo mjesto kvara, ispričali su nam dečki.

Ova ideja dečkima nije pala s neba. Sva trojica godinama se bave biciklima i biciklizmom, tako da im vijci, matice i alati nisu nimalo strani.

– Već se duži niz godina bavimo biciklizmom. Prije smo se više bavili ekstremnim biciklizmom, sada malo manje. Vozilo smo BMX bicikle, a onda smo prešli na mountain bikeove u šumici u Osijeku. Sad smo uglavnom obični biciklisti koji bicikl koriste kao osnovno prijevozno sredstvo, ispričali su.

Izdvojeni članak

[Ideja godine] Riječki srednjoškolci žele olakšati prijevoz svojim sugrađanima

Prijavu potaknula profesorica

Njihovu ljubav prema ovom sportu, profesorica i mentorica Marija Mesić- Škorić usmjerila je poslovnom smjeru. Na ‘Ideju godine’ prijavili su se na njen poticaj, i na kraju dogurali do finala.

– Prijavili smo se na asocijaciju naše profesorice i mentorice koja nam je rekla za ideju godine. Ona nas je poticala da napravimo nešto u tom smjeru, jer u školi često imamo prezentacije koje imaju veze s biciklizmom, ispričali su.

Rad na samoj ideji, nije im predstavljao prevelik problem. Najvažnija je, kažu, podjela posla.

– Za poslovni plan smo se dogovarali zajedno. Netko je bio odgovoran za financije, za društveno odgovorno poslovanje, netko za sam razvoj ideje. Zadnji tjedan smo svi zajedno radili na prezentaciji, kako bi sve složili u jednu cjelinu i uspješno predstavili.