Pretraga

Američko sveučilište otvorilo knjižnicu bez ijedne tiskane knjige

A- A+

Knjižnica sa 135 tisuća naslova bez tiskanih knjiga na sveučilištu FPU vijest je od koje je zaigrala mašta mnogima. Moderna prekrasna biblioteka opremljena je računalima, a do sada nije nabavila ni jednu knjigu jer još uvijek nema potrebe, a studenti koji žele tiskana izdanja mogu se poslužiti onima u drugim knjižnicama u blizini.

Američko sveučilište Florida Polytechnic University nedavno je dobila golemu knjižnicu sa oko 135 tisuća naslova, piše Guardian. I to ne bi bila pretjerano interesanta vijest da nije riječ o potpuno digitaliziranoj knjižnici gdje nema niti jedne tiskane knjige.

Sveučilište potiče korištenje digitalnih izdanja jer žele pripremiti studente na život s visokom tehnologije. Usprkos toj činjenici nisu uskraćeni ni za tiskane knjige do kojih mogu doći kroz program suradnje s drugim državnim knjižnicama.

Izdvojeni članak

Uz ove ćete knjige lakše prebroditi prekid veze

Zanimljivo je i da raspolažu budžetom od oko 60 tisuća dolara za kupovinu knjiga od kojeg nije još uvijek potrošen niti jedan cent. Razlog leži u tome da narudžbama upravlja sustav koji knjigu naručuje u trenutku kada detektira da bi neko djelo bilo pogledano više od dva puta.

Prostrana knjižnica usprkos nedostatku ukoričenih djela nije prazna, već je uređena prema ideji španjolskog arhitekta Santiaga Caltrave te su u njenoj unutrašnjosti smješteni računala, terminali i mjesta za čitanje.

Valja napomenuti kako knjižnica Florida Polytech Universityja nije prva ovakva u svijetu, ali zbog otpora većeg dijela javnosti još uvijek su objekti poput ovog relativno rijetki.