Pretraga

Čak pet lutkarskih predstava osječkih studenata igrat će na međunarodnom festivalu PIF

A- A+

Čak pet lutkarskih predstava studenata Umjetničke akademije u Osijeku predstavit će se na 48. međunarodnom festivalu lutkarskih kazališta PIF, koji se od 14. do 19. rujna održava u Zagrebu. Svakako u tom pogledu valja istaknuti predstavu ‘Duga’ koju je režirala Tamara Kučinović, a koja je uvrštena i u službenu konkurenciju festivala.

Insert iz predstave Duga (foto: PR)

Na 48. međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u, predstavit će se čak pet predstava, kojima su autori studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku.

Izdvojeni članak

Teatar Tirena: Predstava studentske grupe proglašena je najboljim amaterskim komadom u državi


O predstavi 'Duga'

‘Duga’, završni rad studenata diplomskog studija glume i lutkarstva naslonjena se na novelu Dinka Šimunovića i odvodi nas u krševito selo gdje je kamen u glavama i oko njih. Tek rijeka Glibuša nudi kratki spas za usijane glave, no ne svima, već samo dječacima. Djevojčice ne smiju trčati niti skakati u vodu da ne bi nagrdile lice. Malena Srna ne razumije ne, ona želi slobodu koju pokušava dohvatiti prolaskom ispod duge. Ovo je predstava o kajanju, praštanju i želji za slobodom. Mogu li to sve doživjeti likovi od kamena, rođeni u kamenu i u kamen uklesani? Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina, a na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna u 19.30 i 21.30 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Naime, od početaka postojanja osječke Akademije, studenti sudjeluju na PIF-u, s tom razlikom da će osim u off-programima, ove godine jedna predstava biti odigrana i u sklopu službene konkurencije festivala.

Riječ je o ‘Dugi’ koju je režirala studentica Tamara Kučinović, pod mentorstvom Maje Lučić.

– PIF je i forum na kojem se propituju trendovi u hrvatskom lutkarstvu, a ove godine jedna će se predstava studenata UAOS-a, nastala doduše kao diplomski ispit, ali izrasla kao samostalna, zrela predstava, ravnopravno odmjeriti u konkurenciji, objasnila je selektorica festivala Livija Kroflin odluku da se spomenuta predstava uvrsti u službeni program.

Uz ‘Dugu’ će se publici PIF-a, predstaviti još četiri lutkarske predstave studentata Umjetničke akademije u Osijeku:

Neposredno prije službenog otvorenja 48. PIF-a, u utorak 14. rujna u 18.30 sati na Cvjetnom trgu moći ćete uživati u ‘Zlatokosi, završnom ispitu Petre Kraljev, Katje Rabar i Ines Zmazek. Bajkovita je to priča u kojoj se isprepleće dobro i zlo, otkrivaju nove čari života, rađaju nove ljubavi i opraštaju sve laži i nedaće…

U popratnom programu PIF-a u petak, 19. rujna u 17 sati na Sceni Travno bit prikazan završni ispit Hane Kunić, ‘O Tolstoju i lavovima i pustim otocima’… a i o cirkusima i ruskim Ciganima. I o zabijanju u oblak.

Istog dana u 18 sati Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić na istom će mjestu oživjeti Kumu Smrt u istoimenoj predstavi nastaloj po motivima bajke braće Grimm.

‘Mjesečina’ će pak imati čast 19. rujna na Sceni Travno zatvoriti 48. PIF. Riječ je o završnom ispitu Anamarije Jurišić, kojoj će se na sceni pridružiti studenti druge godine Matea Bublić i Gordan Marijanović. ‘Mjesečina’ je vesela, šarena i topla priča o nečemu nimalo veselom – dječjim strahovima.

Uz spomenute predstave, n PIF-u, koji se ponovimo održava u Zagrebu od 14. do 19. rujna, možete pogledati bogat program koji se kreće od svježeg i eksperimentalnog pristupa lutki do najboljih izdanaka repertoarnog i tradicionalnog lutkarstva te sudjelovati u lutkarskim radionicama.