Pretraga

[FOTO] Mladi dizajneri iz 8 zemalja predstavili svoje radove u napuštenoj bolnici u Zagrebu

A- A+

Tijekom vikenda je održana šesto otvoreno izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2015., koji se drugu godinu za redom održava u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora. Svoje radove su predstavili mladi neafirmirani, a kroz par projekata i neki od najpoznatijih dizajnera iz Hrvatske i još sedam europskih zemalja. U galeriji pogledajte zanimljivosti s festivala, kojeg je u tri dana posjetilo više od 6 000 ljudi.

Od 3. do 5. srpnja u Zagrebu je održan šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D, koji je posjetilo preko 6000 posjetitelja. Zainteresirani su imali priliku razgledati dvadesetak različitih natječajnih, tematskih te gostujućih izložbi, poslušati niz predavanja, diskusija i tribina s gostima predavačima iz Hrvatske, regije i Europe, sudjelovati na edukativnim radionicama te se dobro zabaviti.

Izdvojeni članak

[FOTO] Učenici oduševili dizajnere na Danima odjeće i kožne galanterije

Napušteni prostori kriju u sebi veliki potencijal za održavanje kulturnih manifestacija

Festival se održavao u napuštenom prostoru bivše Vojne bolnice, a izvrsna posjećenost unatoč visokim temperaturama sugerira veliki interes domaće kulturne javnosti za suvremeni dizajn.

Treba naglasiti da je već tradicija da se festival održava u napuštenim prostorima.

Zadnja dva bila su u bivšoj Vojnoj bolnici, a prije toga se Dan D održao u Staroj gradskoj Klaonici te tvornici Gredelj.

Samim tim ilustriraran je potencijal oronulih i napuštenih prostora za održavanje kulturnih manifestacija.

– Lokacija u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu ponovno se pokazala fantastična za provedbu projekata i manifestacije ovog tipa. Hrvatsko dizajnersko društvo, Dan D i naši brojni partneri i suradnici s zagrebačke kulturno-civilne scene, itekako smo zainteresirani razviti dijalog s gradom na temu prenamjene ovog prostora u korist nas i sličnih nam projekata, uz znatno intenzivniju dinamiku upotrebe, rekla je Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala te predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izdvojeni članak

Zatvorenice požeške kaznionice i studentice dizajna u jedinstvenom projektu

Nagrađene mlade dizajnerice iz Beograda i Zagreba

O nagradama koje su dodijeljene za D-izložbu, tradicionalnu izložbenu platformu festivala na kojoj se predstavljaju mladi autori, odlučivao je internacionalni ocjenjivački sud kojeg su činili gosti predavači festivala, austrijski dizajner Martin Foessleitner, gošća iz Francuske Veronique Marrier, profesor i teoretičar mode Tonči Vladislavić te srpski dizajner i predavač Borut Vild.

Stručni žiri je formirao pet kriterija prema kojima su vrednovani radovi mladih dizajnera i autora predstavljeni na D-izložbi, a kriteriji su bili: odgovor na temu ovogodišnjeg festivala „Arhiviranje“, izvrsnost, relevantnost, upotrebljivost te potencijal projekta za budućnost.

Prvu nagradu osvojila je dizajnerica Ana Radovanović iz Beograda za projekt “Neo-avant-garde artists’ magazines in former Yugoslavia”.

Druga nagrada pripala je studentici dizajna Lani Grahek iz Zagreba za projekt “Page¦paper platforma”, a treću nagradu zaslužila je grupa studentica sa Studija dizajna u Zagrebu za projekt “Rešetke nisu prepreke”.