Pretraga

Gdje je nestao popularni profesor Baltazar?

A- A+

Brkat, sijed i uvijek u istom odjelcu šetao je lijevo pa desno pa lijevo pa desno i bum-odjednom je znao sve. Imao je rješenje za svaki problem. Slušao je druge i uvijek imao spreman odgovor. Ako se i nije mogao dosjetiti, stroj je bio pri pomoći. Univerzalni spas izlazio je iz kapljice čudesne tekućine, a neobična imena iz njegove mudre glave. Imali petnaest, dvadeset i osam ili pedeset, teško je zanemariti specifičan ritam u rukama, nogama i srcu kad se začuje Balt…Baltazar…

foto: www.hkuud.dk

Najpopularniji lik Zagrebačke škole crtanog filma žario je i palio bivšom Jugoslavijom, a slavu je stekao i u drugim europskim zemljama, poglavito u skandinavskom području. Uoči početka rata, profesor Baltazar nestao je s malih ekrana no zadnjih nekoliko godina priprema se za veliki povratak u prepoznatljivom stilu.

Izdvojeni članak

Ekipa ZEZ-a i profesor Baltazar oduševili Dansku

Omiljeni hrvatski izumitelj

Doprinosi hrvatskih izumitelja svijetu su itekako poznati, ali najviše simpatija svojom je pojavom privukao građanin Baltazargrada koji je čini se imao poseban talent da dokuči rješenje za gotovo svaki problem. Nije Baltazar radio na lijeku za karcinom, ali je prilično uspješno liječio duše, mirio posvađane, tješio neutješne, vedrio naoblačene i zbližavao rastavljene. S jednakim je žarom u večernjim terminima velike i male lijepio uz tv ekrane, a uspjeh je ostvario i u Danskoj, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu, Švedskoj, Iranu, Australiji, Novom Zelandu i SAD-u.

Animirani serijal Profesor Baltazar zajedničko je autorsko djelo Borisa Kolara, Zlatka Boureka, Zlatka Grgića, Ante Zaninovića i Tomice Simovića, a sniman je od 1968. do 1972.godine u Zagreb filmu. Krajem osamdesetih prestaje njegovo prikazivanje i simpatični profesor naizgled netragom nestaje.

Izdvojeni članak

Profesor Baltazar na Googleovom logu

Uzoran i pozitivan lik

Profesora Baltazara prije nekoliko godina spazili su u zagrebačkoj tvrtki Ultra link. Tamo je zalutao u potrazi za promocijom, a Renata Brkić i Tatjana Jakšić u suradnji s koautorima serije, osnovale su udrugu Profesor Baltazar čiji su članovi ljubitelji lika i djela dražesnog izumitelja.

– On je izrazito pozitivan i uzoran lik. Kroz rad udruge nastojimo mu polagano vraćati staru slavu, a zainteresiranih je mnogo. Najviše nam mogu pomoći mladi znanstvenici te prosvjetni radnici koji ga mogu približiti djeci, ističe Renata Brkić.

Za vrijeme rata role filma ostale su zaboravljene u skladištima Zagreb filma, a od 2009., od kada traje rebranding Baltazara, digitalizirano je više od 500 minuta filma. U sklopu dječjeg programa HRT-a, crtići se prikazuju već šest godina, ali ne u stalnim terminima pa je Baltazarov povratak za mnoge još uvijek misterij.

Zadnji je put viđen na ‘Ruđeru’

Pacijenti Klaićeve bolnice mogu ga posjetiti u novooslikanoj Ambulanti profesora Baltazara, a kako je udruga Profesor Baltazar inicijator projekta Znanstveno-edukativni centar(ZEZ) koji popularizira znanost kroz zabavu, a izvodi se u suradnji s Institutom ‘Ruđer Bošković’, Baltazarov se lik može pronaći u dvorištu Instituta.

Smatraju u Ultra linku kako je on idealan hrvatski brend kojemu je potrebna dobra strategija za ponovno osvajanje tržišta. Osim suvenira, majica, pernica i igračaka, radi se i na novim slikovnicama, a zainteresirani građani dobrodošli su u udrugu.

– Upravo generacija današnjih srednjoškolaca i mlađih studenata je ‘izgubljena generacija’ koja Baltazara nije uhvatila na televiziji već je o njemu saznavala posredno. Veselimo se ako ćemo im ga ovim povratkom približiti, zaključuje Renata.