Pretraga

Mjesečni pregled kazališnih predstava u svibnju

A- A+

Još neko vrijeme i cijela se kazališna svita seli na more gostovati na brojnim festivalima. Dok konačno ne zakoračimo u tople, ljetne mjesece kad će svjetla kazališnih reflektora biti zamijenjena onim pod otvorenim, morskim nebom požurite do vašeg najdražeg kazališta i pogledajte neke od predstava.

Ako još niste odlučili na koju će predstavu pasti odluka, mi smo ponovno za vas pripremili mjesečni kazališni pregled. Ovog puta za svibanj.

Zagrebačko kazalište mladih

Janusz Kica, Čarobni brijeg: Odlična, trosatna predstava u kojoj glumi gotovo čitav, talentirani ansambl ZKM-a bavi se djelovanjem glavnog lika Hansa Castorpa, karakterno dodatno podcrtana odsutnošću, pasivnošću i hladnoćom, razmatra se u odnosu na Settembrinija i Dr. Behrensa kao antipoda, a ne na ravni Naphta – Castorp – Settembrini, kao što se uobičajeno pretpostavlja. Na početku banalno pitanje, ostati u sanatoriju ili otići, ostati jer je „ovdje kod nas lijepo” ili služiti „napretku čovječanstva”, s vremenom postaje egzistencijalnim utegom – kako živjeti, treba li se prikloniti mračnoj, zavodljivoj, morbidnoj strani ili se aktivno tomu oduprijeti. Ova pomalo zimska predstava koja je svoju premijeru doživjela 30. prosinca prošle godine na programu je 11. 12. 13. 14. i 15. svibnja. Nikako ne propustite!

Miran Kurspahić, Pad: Nova je predstava ZKM-a čija će premijera biti 7. svibnja, a otvoreno progovara o Vukovaru danas, u kontekstu unutar kojeg civilizacijski, ljudski i životni poraz te tragedija tog grada i njegovih stanovnika sačinjavaju jedan od rijetkih neupitnih konstitutivnih mitova hrvatskog društva. U glavnim ulogama ove potresne predstave naći će se Milivoj Beader, Goran Bogdan, Zoran Čubrilo i mnogi drugi. Nakon premijere, predstava je na rasporedu 8. 27. i 28. svibnja.

Izvor: Zagrebačko kazalište mladih

Oliver Frljić, Hamlet: Vrijeme u kojem živimo poziva na nekoga novog Hamleta, kao uostalom i svako vrijeme. Iznenaditi nas može samo simultanost kazališnoga govora koji ne proziva, forma koja se pretvara u vladanje i moral drugačijeg pisma. Ni pitanja dualiteta vlasti, ni njezini politički mehanizmi, ni ponavljanje slika zločina, ni kajanje nakon grijeha, ni različita ludila izazvana unutarnjim ili izvanjskim silama, ni metafizička bol zbog nedostatka ljubavi… ništa nam više nije toliko strano da ne bismo pomislili kako smo to već negdje vidjeli ili pro(pre)živjeli. Predstava koja već dvije godine uspješno puni gledalište, na programu je 19. 20. i 22. svibnja, a glume Krešimir Mikić, Nina Violić, Goran Bogdan i mnogi drugi.

Izvor: ZKM

Satiričko kazalište ‘Kerempuh’

Aleksandar Popovski, Zmaj: Nova predstava u ‘Kerempuhu’ čija je premijera predviđena za 3. svibnja privuć će sve ljubitelje ruske književnosti.Ovo djelo tematizira represiju i opstanak ljudskosti unutar fašističkih režima. Kroz fantastičnu prizmu progovara o realnom, alegorija postaje jasna paradigma stvarnosti. Subverzivni, protudržavni i protustaljinistički elementi odmah su prepoznati što dokazuje činjenica cenzure. U glavnim ulogama su Vilim Matula, Luka Petrušić, Vedran Mlikota i mnogi drugi, a predstava je na programu 3. 4. 6. 14. i 22. svibnja.

Rene Bitorajac, 5žena.com: Redateljski prvijenac poznatog glumca Renea Bitorajca nakon premijere u Bilbau i Madridu 2002. godine, kada je ovu predstavu u samo dva tjedna pogledalo preko pedeset tisuća gledatelja, ona je postala apsolutni hit koji se izvodio u mnogim zemljama, svugdje postižući jednaki uspjeh.

Na duhovit i autoironičan način kroz pet snažnih ženskih karaktera razotrkivaju se svi aspekti ženskog pogleda na svijet. U njihovim ispovijestima padaju sve maske i raskrinkavaju se sve tajne muškaraca, seksa i muško-ženskih odnosa. U predstavi glume talentirane glumice Mia Anočić Valentić, Nataša Dangubić, Nina Erak Svrtan, Daria Lorenci Flatz i Nataša Janjić. Predstavu u Kerempuhu možete pogledati 19. svibnja u 20:00 sati. 

Teatar ‘Exit’

Boris Kovačević, Ja, tata: Urnebesna je i dirljiva ispovijed čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Izvrsni Rakan Rushaidat sam uspješno vodi cijelu predstavu već punih pet godina, a kako je simpatično naglašeno u opisu predstave, ona je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu. Ja, tata je na programu 20. svibnja.

Teatar &TD 

Olja Lozica, Prvi put kad sam ti vidjela lice: Redateljica je u ovoj predstavi samo zadala tek idejnu strukturu u kojoj jedna starija žena uz pomoć mlađeg muškarca rekonstruira svoj život, a tekst predstave oblikuje iz glumačkih improvizacija glumaca Olivere Baljak i Gorana Guksića. Predstava je na programu 13. i 14. svibnja.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Tena Stivišić, Ivica Buljan, Tri zime: Drama Tri zime prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih s jednom kućom. Tena Štivičić je kao ishodište svoje drame uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Dalje se komad razvija u fikciji koja izvire iz čvrstog tkanja povijesne zbilje, nastojeći prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira. Nagrađivana predstava Tene Stivišić svoje je uspješne izvedbe ranije doživjela u Londonu, New Yorku. U glavnim ulogama su Ksenija Marinković, Dragan Despot, Mislav Čavajda, Bojan Navojec i mnogi drugi, a možete ju pogledati 4. 10. 12. 18. i 21. svibnja.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Nina Kleflin, Moje pjesme, moji snovi: Po prvi puta u Hrvatskoj na kazališnim daskama možete pogledati i uživati u poznatom mjuziklu koji se temelji na istinitoj priči o Mariji Von Trapp i grupi koja je u Americi djelovala pod nazivom ‘Trapp Family Singers’. Hit mjuzikl je na programu 2. 3. 7. 9. 27. 28. 29. 30. i 31. svibnja. 

Izvor: HNK Osijek

Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca u Rijeci’

Svi riječki ljubitelji kazališta u svibnju mogu uživati u predstavama zagrebačkih kazališta pa tako svi koji ne mogu put Zagreba na daskama riječkog HNK-a 16. svibnja moglu pogledati predstavu ‘Pola pola’ Teatra Exit, a 19. svibnja repertoaru je hvaljena predstava Satiričkog kazališta Kerempuh ‘Maratonci trče počasni krug’.

Olja Lozica, Vincent: Priča o prihvaćanju drugog i drugačijeg, a to sve je glavni junak ove drame, autistični Vincent. Predstava progovara o borbi u društvu koje je jače od samog glavnog lika, ali i o zacrtanim ciljevima koji te vode do uspjeha. U glavnim su ulogama Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Tanja Smoje i mnogi drugi. Predstava je na programu na sceni HKD-a na Sušaku. Predstava je na programu 23. 24. 25. i 27 svibnja.

Izvor: HNK ‘Ivana pl. Zajca? Rijeka