Pretraga

Noć knjige: 1000 događanja, 400 lokacija, 180 gradova i mjesta, 21 zatvor

A- A+

Glazbeno – poetske večeri, jutra poezije, noćne pričaonice i mini – šišmiš čajanke samo su neki od više od 1000 programa i akcija koji očekuju ljubitelje knjige i pisane riječi u četvrtak, 23. travnja, u sklopu Noći knjige u 180 gradova i mjesta diljem zemlje.

Četvrta je ovo godina zaredom da se na ovakav način diljem Hrvatske obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a, kako ističe Nedan Bartolčić, urednik portala modernavremena.info koji je jedan od organizatora, i ove su se godine na poziv za sudjelovanje odazvale brojne knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige. Sve skupa njih više od 400 u 180 gradova, a taj se broj i dalje povećava. 

U manifestaciji sudjeluju čak i zatvori

– Posebno mi je drago što se akcijom uspjelo u jednoj od ključnih ideja manifestacije da se, osim mrežnih segmenata knjižnog života koji čine knjižnice, akcijom reaktivira i mreža knjižara kako bi se i one prepoznale kao proaktivna mjesta okupljanja. Postižemo što smo htjeli, a to je da umrežimo sve segmente knjižne branše i da vratimo knjigu u fokus interesa, kazao je Bartolčić na tiskovnoj konferenciji u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Bitan segment cijele manifestacije je, kako kaže Bartolčić, proširiti akciju i na otoke, mala mjesta koja možda ni nemaju knjižnice, te na mjestima poput bolnica, staračkih domova, domova za djecu bez roditelja. Ove su se godine u akciju uključili čak i zatvori, njih 21.

Izdvojeni članak

[Anketa] Ovo vam je najdraža školska lektira

Originalna hrvatska ideja

Noć knjige je orginalni hrvatski proizvod, napomenuo je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić, na kojem se svake godine okuplja preko šest tisuća profesionalaca koji se bave knjigom, a ovo je druga godina zaredom da se manifestacija održava i u Sloveniji i Crnoj Gori s tendencijom širenja i na ostale zemlje svijeta.

Svečano otvorenje održat će se u podne, 23. travnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, kada će biti predstavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, koje je proveo GFK – Centar za istraživanje tržišta.

Izdvojeni članak

[ŠKOLSKA LEKTIRA] Popis za srednje škole isti gotovo 20 godina

Početak javne rasprave

– Biti će to ujedno i početak javne rasprave o prijedlogu nacrta nacionalne strategije za poticanje čitanja te će biti predstavljena izložba fotografija Kadar za čitanje 2015., kazala je Dobrila Zvonarek iz NSB-a.

Također, u Noći knjige održat će se i finale natjecanja gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

Organizatori čitave akcije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Više informacija i detaljan program nađite ovdje.