Pretraga

Obavezno štivo: Dekan Učiteljskog fakulteta izdvojio je knjige koje trebaju pročitati svi mladi

A- A+

Uz srednjoškolsko ili visoko obrazovanje, neizostavan je dio učenja i širenje opće kulture. Potonje će nam najbolje krenuti za rukom ako čitamo razna djela, od beletristike, znanstvenih naslova ili pak klasika. Budući da je u posljednje vrijeme broj ljubitelja knjiga u padu, bacili smo se u potragu za najboljim knjigama, to jest preporukama iz akademskih krugova. Ovaj put nam je svojih top pet knjiga otkrio dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo, stoga provjerite koje naslove po njegovu mišljenju trebaju pročitati svi mladi.

Foto: Privatna arhiva

Ne kaže se bez razloga koliko si knjiga pročitao da toliko ljudi vrijediš. Iako je mnogim školarcima i studentima uz obaveznu literaturu svaka dodatna knjiga zapravo bespotrebna muka, još uvijek dio mlađe populacije uživa u slobodno vrijeme uz pisanu riječ.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Stoga smo odlučili potražiti od nekoliko istaknutiji studenata, profesora, dekana i drugih članova akademske zajednice top pet knjiga koje bi preporučili mlađariji.

Knjige koje biste svakako trebali pročitati

Nakon što smo doznali preporuke mladog glumca koji je režirao nekoliko studentskih predstava, odlučili smo se za dekana Učiteskog fakulteta u Zagrebu Ivana Prskala.

Nedavno je postao vlasnikom Thulinove nagrade za izniman doprinos razvoju tjelesnog odgoja i obrazovanja na nacionalnoj i europskoj razini. Time je postao pet čovjek u Europi koji je primio spomenutu nagradu, a kako je na čelu jednog od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta, dekan Prskalo svakako može preporučiti obavezno štivo koje će obogatiti svijet mlađih uzrasta.

Izdvojeni članak

Knjige kojih se mnogi srame što su ih pročitali

– Ante Bežen: Metodika: Znanost o poučavanju nastavnog predmeta

Knjiga za kojom bi trebao posegnuti svaki profesor, nastavnik i učitelj. Razlog za preporuku ovog naslova je jer se radi o djelu koje na najbolji način definira metodike u sustavu znanosti i po mnogo čemu je paradigmatsko.

– Marko Alerić, Tamara Gazdić Alerić: Hrvatski u upotrebi

Ovo je novi priručnik koji pomaže pri upotrebi hrvatskog standardnog jezika u skladu s novim pravopisom te bismo ga svi trebali koristiti u svakodnevnom životu.

– Richard Bach: Galeb Jonathan Livingston

Priča koja živi vječno i iznosi pouku da ako se ne možemo prikloniti većini, bivamo izopćeni iz zajednice.

Izdvojeni članak

‘Naš čovjek na terenu’ među najboljim stranim knjigama u SAD-u

– Marjeta Mišigoj-Duraković: Kinantropologija – Biološki aspekti tjelesnog vježbanja

Sveučilišni udžbenik usklađen s programom kolegija Biološka kinantropologija namijenjena svim znanstvenim i stručnim djelatnicima koji dodiruju ovo interdisciplinarno područje.

– Ivan Marjanović: Nemir svemira

Sadrži izabrane pjesme. Za izbor pjesama autor navodi: „Ove su pjesme dar i ponuda, meditacija i dijalog u istini i ljubavi. Mudro čine koji se ne odriču ničega ljudskoga i ničega božanskoga u čovjeku, već teže za cjelinom i skladom svega vidljivoga i nevidljivoga.“