Pretraga

Ova gimnazija postaje prva škola u Hrvatskoj s vlastitim muzejom

A- A+

Gimnazija u Karlovcu bit će prva hrvatska škola s vlastitim muzejom odnosno izlošcima koji će imati status kulturne baštine. Sastojat će se od eksponata kao što su nastavne slike, nastavne table, modeli, prirodnine poput kostura, dermatološki i mokri preparati, a koji su se koristili od druge polovice 19. pa sve do početka ovog stoljeća. Inače, izlošci za muzej proizlaze iz triju karlovačkih školskih ustanova, a jednu od njih je pohađao i veliki Nikola Tesla.

Screenshot: YouTube / Jedno od učila u karlovačkoj gimnaziji

Gimnazija Karlovac postat će prva škola u Hrvatskoj s vlastitim muzejom, u kojem će se nalaziti izlošci sa statusom kulturne baštine, izvještava Radio Mrežnica. Među tim izlošcima bit će između ostaloga nastavne slike, table, modeli, prirodnine kao što su kostur, dermatološki i mokri preparati, a koji su se koristili oko 150 godina.

Izdvojeni članak

Najpopularniji muzeji svijeta: Louvre na vrhu, Europa i dalje dominira

Najviše nastavnih pomagala iz doba kada je Tesla pohađao školu

– Voljeli bi napraviti jedan muzej u kojemu bi bilo prezentirano ne samo područje biologije i prirodoslovlje već cjelokupna školska baština- od kemije, fizike, geografije, čak i povijesti jer imamo dosta pomagala iz tog razdoblja. Uglavnom dominira biološka zbirka jer je jedna od najbogatijih u Hrvatskoj, pojašnjava za spomenuti izvor profesor kemije i biologije Antun Milinković.

Karlovačka je gimnazija tako osim po izvrsnim učenicima osobita i po tome što čuva u svojim prostorijama.

– Jedinstvena smo škola jer eksponati proizlaze iz tri institucije – Kadetske škole u Karlovcu koja je bila jedina vojna škola na području Hrvatske, zatim Realke koju je pohađao Nikola Tesla i Kraljevska gimnazija, govori Milinković.

Upravo u doba kada je Tesla pohađao školu, nabavljeno je najviše pomagala pa je tako u ovoj instituciji 1875., bilo čak pet tisuća eksponata.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb će preimenovati Tehnički muzej u Muzej Nikole Tesle

Strogi austrijski prosvjetni kriterij uvjetovali ovoliku brojnost izložaka

Kada je riječ o najvrjednijim zbirkama koje će činiti muzej, izdvajaju se kameni koralji iz Indijskog i Tihog oceana, s područja Bahama, herbarijski primjerci algi iz 1856. s područja Splita i Kvarnera te malo s područja Karpata.

Od životinja su tu čudnovati kljunaš, afrička dvodihalica, dakle vrlo rijetki izlošci.

No sva ta pomagala nisu tek nečijom dobrom voljom nabavljena. Dok je Hrvatska bila pod austrijskom vlašću bez toga se nije moglo otvoriti školu.

– To je oprema koja se morala kupiti. Škola se nije mogla osnovati svrstati u aktivnu formu ako nije imala određene uvjete. Dakle, morali su biti svi kabineti opremljeni, morao je biti adekvatan kadar, a budući da je ovo bila Austrija,teritorij Vojne krajine, oni su jako mnogo ulagali u prosvjetu.

Kupovali su najmodernije slike, atlase, učila i opremali su se iz Praga odakle je najveći dio eksponata, pojasnio je za Radio Mrežnicu Milinković.

Bilo kako bilo, Gimnazija Karlovac postat će prva škola u Hrvatskoj koja će imati muzej nastavnih pomagala i učila zaštićenih kao dio kulturne baštine.