Pretraga

Provjerite koliko ljudi godišnje posjeti najveću knjižnicu u Hrvatskoj

A- A+

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu godišnje posjeti oko 350 tisuća posjetitelja. Ova velebna kulturna ustanova baš je jučer ‘proslavila’ svoj rođendan, koji dijeli s Misalom po zakonu rimskog dvora, odnosno prvom hrvatskom tiskanom knjigom iz 1483. godine. Mada je broj posjetitelja veliki, ravnateljica pojašnjava da u posljednje četiri godine opada broj fizičkih korisnika, a raste onih digitalnih, virtualnih. 

Najveća biblioteka u Hrvatskoj, ona Nacionalna i sveučilišna u Zagrebu jučer je proslavila svoj rođendan. Kako javljaju u Vijestima iz kulture HTV-a, datum nastanka NSK dijeli s prvom hrvatskom tiskanom knjigom, Misalom po zakonu rimskog dvora.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Kako se učlaniti u NSK i dobiti mjesto za noćno učenje

Ova knjižnica je često odredište studentima koji tamo uče ili konzultiraju literaturu, a godišnje ju posjeti 350 tisuća korisnika. No od Gutenberga do danas, mnoge su se stvari promijenile pa je i NSK dobio novu ulogu.

– U posljednje četiri godine pada broj fizičkih korisnika, ali zato strahovito raste broj digitalnih, virtualnih, pojasnila je u spomenutom prilogu glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter Šverko.

Ono što je također važno istaknuti je da su od 24. do 26. ovog mjeseca Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice pa svi tada mogu slobodno razgledati NSK i njene brojne zanimljive zbirke.

Na ovom linku, pogledajte cjelovit prilog koji je pripremila Zrinka Turalija Kurtak.