Pretraga

Rus s Krima zbog veće slobode upisao zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti

A- A+

Po završetku srednje škole odustao je od umjetnosti, ali nakon što je vidio radove zagrebačkih studenata Akademije likovnih umjetnosti oduševio se njihovim pristupom te su mu se proširili vidici. Danas je na trećoj godini slikarstva, a po završetku studija ne planira se vraćati u Rusiju ili Ukrajinu, jer tamo uopće ne cijene apstrakciju.

Anatoliy Chernyavskiy u Zagreb se preselio prije četiri godine, nakon što je 2009. kao turist posjetio izložbu studentskih radova na Akademiji likovnih umjetnosti. Jako mu se svidio pristup i sloboda koji imaju studenti u Hrvatskoj u odnosu na Rusiju i Ukrajinu, gdje se njeguje isključivo realizam pa nema dovoljno mogućnosti za osobno izražavanje umjetnika.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

Kada je vidio radove zagrebačkih studenata shvatio je da mora još jako puno učiti

Kako je završio srednju školu za primijenjenu umjetnost, a likovno izražavanje interesira ga još od malih nogu, mislio je da zna jako puno, ali kada je vidio radove zagrebačkih studenata otvorili su mu se novi vidici.

– Kad sam došao na izložbu zagrebačkih studenata i vidio apstrakciju, kao da mi je pao kamen na glavu. Jako su mi se svidjeli radovi, bili su puno drukčiji nego li kod mene. To me je jako fasciniralo, skužio sam kako zapravo ne znam ništa o umjetnosti. Čvrsto sam odlučio kako želim studirati u Zagrebu pa sam se već nakon dvije godine uspješno upisao na smjer slikarstva, prisjetio se Anatoliy izložbe koja mu je promijenila život.

Izdvojeni članak

[Upisi na Akademije] Marljivim vježbanjem Andrea je korak bliže upisa na ALU u Zagrebu

Apstrakcija zagrebačkih studenata otvorila mu je nove vidike

Po završetku srednje dosta se udaljio od umjetnosti, jer mu se nije svidjelo to što je tamo naučio. Slikanje portreta, aktova i pejsaža dosadili su mu i previše su mu ograničili njegov likovni izričaj pa je sreću odlučio pronaći u drugim zanimacijama.

– Tamo se svi umjetnici odgajaju da budu realisti i zbog prevelike zatvorenosti mojih profesora nisam ni mogao zamisliti kako se sve u umjetnosti može izražavati. Ta nova spoznaja bila mi je ogromni poticaj da se nastavim razvijati kao umjetnik s vlastitim stilom i načinom razmišljanja, a ne da kao neki obrtnik samo ‘štancam’ radove, objasnio nam je zagrebački umjetnik, koji se rodio u ruskom gradu Samara, na Krimu je živio deset godina te je tamo završio i srednju školu, a prije nego li je došao u Hrvatsku bio je zaposlen u Kijevu.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes


Zbog individualnog razvoja odustao od uzora

– Prije sam imao neke uzore, ali u posljednje vrijeme pokušavam se odmaknuti od toga. Skužio sam da oni previše utječu na tebe kao umjetnika, a ja bi se volio samostalno razvijati, objasnio nam je Anatoliy, zvan Tolja.

Umjetnost koju je naučio u Zagrebu Rusi i Ukrajinci neće prihvatiti

Po završetku studija ne planira se vraćati kući, jer umjetnost, koju je naučio u Zagrebu neće biti prihvaćena među Ukrajinskom ili Ruskom publikom. S obzirom na to kako su profesori zatvoreni za novosti u slikarstvu, teško je očekivati da su ljudi otvoreniji prema drukčijem pristupu u likovnom izražavanju.

– Trenutno dosta radim na instalacijama pa kombiniram slikarske tehnike s modernim tehnologijama. Prošle godine krenuo sam raditi jedan ciklus povezan s  antičkom umjetnošću. Pomoću projektora, infracrvenih boja i UV svijetla pokušavam napraviti 3D prikaze antičkih figura s neobičnim vizualnim efektima. Jako volim tu klasičnu umjetnost pa sa svojim intervencijama želim približiti ljudima stvari napravljene prije dvije tisuće godina, objasnio je svoje radove Anatoliy, u kojima se u posljednje vrijeme, uz prikaze antičkih bogova, pojavljuju palme, ananasi i slično trosko bilje.

Što je prikazao na prošlogodišnjoj izložbi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i ostale radove možete vidjeti na chernyavskiy.tumblr.com.