Pretraga

Svjetske zvijezde za koje niste znali da su naše gore list

A- A+

Rijetki su meridijani i paralele na kojima nećete naći ponekog Hrvata pa i ne čudi da su mnogi uspjeli i dosegli veliku slavu tamo negdje u tuđini. Ima tu poznatih izumitelja, poduzetnika, politačara i tako dalje, ali smo se mi u ovom tekstu odlučili predstaviti nekoliko njih, koji su istinske zvijezde gotovo u svim kutovima Globusa, a rijetko se govori o njihovom hrvatskom podrijetlu.

Neke procjene govore da je oko četiri milijuna Hrvata u dijaspori, što znači gotovo jednako kao i u matičnoj domovini. Stoga ni ne čudi da je veliki broj ljudi koji su naše gore list uspio postići svjetsku slavu, uspjeh i priznanja na različitim paralelama i meridijanima. Neki od njih jako su nam često pred očima te možda upravo zbog toga i ne razmišljamo da su zapravo naše gore list. Donosimo ljestvicu najistaknutijih.

Izdvojeni članak

Hrvatski izvan Hrvatske: Naš jezik uči osam tisuća učenika na tri kontinenta

John Malkovich

Ovaj megapopularni glumac ima toliko istaknutih uloga da bi samo nekoliko njih bilo vrlo teško izdvojiti. Baš zbog toga, a možda i zbog ove amerikanizirane verzije prezimena, mnogima je promaklo njegovo hrvatsko podrijetlo.

Naime, John je rođen u Illinoisu u Sjedinjenim Američkim Državama 1953. godine, ali njegov otac Hrvat je iz Ozlja gdje je još davne 1598. za vrijeme prvog popisa zabilježeno prezime Malković. Majka mu ima škotske, njemačke i francuske korijene.

John Malkovich je glumio u preko 70 filmova.

Sandra Našić

Pjevačica svjetski poznatog njemačkog benda Guano Apes Sandra Našić također je naše gore list. Rođena je u njemačkom gradu Gottingenu, a kako je članica benda iz ove zemlje, koji k tomu još ima tekstove na engleskom jeziku, sigurno je mnogima promaklo njezino podrijetlo.

Za razliku od Malkovicha, Sandra je ipak malo više vezana za zemlju svoga podrijetla te tako uz njemački i engleski, razumljivo govori i hrvatski.

Krist Novoselic

Ovaj glazbenik, najpoznatiji kao basist nikada prežaljene Nirvane, također ima hrvatske korijene. Iako je rođen i živio u SAD-u čak je jednu godinu (1980.) pohađao nastavu u Zadru gdje su ga roditelji poslali kod rođaka.

Svojevremeno je pokazao i upoznatost s rock scenom bivše države, rekavši da voli slušati Prljavo kazalište, Azru te Zabranjeno pušenje. Mada je njegovo ime pisano prema engleskom pravopisu (Chris), iz poštovanja prema svojim hrvatskim korijenima odlučio je to promijeniti 1993. godine i vratiti ga u izvorno – Krist.

Iako je nakon Nirvane surađivao s nekoliko bendova, među njima i Foo Fightersima koje je osnovao Dave Grohl, danas više nije aktivan u muzici, nego se posvetio politici.

Joe Sakic

On je vjerojatno ponajbolji hokejaš svih vremena. Obzirom da se tek velikim usponom Medveščaka počelo obuhvatnije pratiti ovaj sport na našim prostorima, ime Joea Sakica možda vam je promaklo. Naime, već je pet godina u igračkoj mirovini.

Podrijetlo Šakićevih, je u malom mjestu Studenci pokraj Imotskog, što je još prije desetak godina spominjao sam Joe. No, koliko su mediji uspjeli zabilježiti ovaj velikan svjetskog hokeja nije još nikada nogom kročio u Hrvatsku.

Scott Bakula

Ovaj američki glumac također ima hrvatsko podrijetlo, što mu vidno otkriva prezime. Najpoznatiji je po ulozi kapetana Jonathaa Archera u znanstvenofantastičnoj TV seriji Zvjezdane staze: Enterprise.

No njegov otac, kao ni ostatak rodbine nisu baš marili za svoje korijene pa je tako ‘izgubljeni’ Scott do svega nekoliko godina unatrag mislio da je podrijetlom Čeh!