Pretraga

Anketa: Svaki deseti maturant misli da će pasti hrvatski na državnoj maturi

A- A+

Kada je riječ o ispitu iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, najviše pristupnika očekuje četvorku. Tako bar pokazuju odgovori u anketi koju smo postavili nakon teorijskog testa s pitanjem – ‘koju ocjenu očekujete s testa iz hrvatskog jezika?’. Sudjelovalo je točno 909 ispitanika, a njih malo više od 10 posto smatra da neće dobiti pozitivnu ocjenu.

Screenshot: YouTube

Ispit iz hrvatskog jezika pisao se u petak 26. lipnja, a za riješiti 80 zadataka, pristupnici su imali isto toliko minuta. U međuvremenu, točnije jučer, došla je obavijest od NCVVO-a da svi koji su pisali višu razinu dobivaju automatski bod za 35. zadatak.

Izdvojeni članak

Anketa: Maturanti optimistično iščekuju rezultate engleskog na maturi

Kada je riječ o dojmovima s ispita, na višoj razini su nam maturanti rekli kako im je gramatika bilo nešto teža nego li prethodnih godina, tako da bi dobro došla još koja minuta više, no sve u svemu ‘bilo je skroz korektno’ smatraju.

Na nižoj razini, maturantima je teže od ostaloga bilo odrediti motiv koji se ponavljao kroz zadani tekst, ali sve u svemu njih par koji su podijelili impresije s nama, nisu imali nikakve pritužbe na ispit.

Nakon ispita u petak smo vas u anketi upitali i ‘koju ocjenu očekujete s testa iz hrvatskog jezika?’.

Među 909 odgovora, najviše je onih koji smatraju da su znali za četvorku (25,52 posto).

No i trojka je ocjena koju očekuje gotovo svaki četvrti sudionik ankete (24,53 posto).

S druge strane jedan od deset maturanata (10,56 posto) i ostalih pristupnika testu iz hrvatskog jezika, smatra da nije napisao dovoljno za prolaznu ocjenu.

Rješenja su nenadano stigla već u subotu, a konačni rezultati pojedinačnih testova stižu 17. srpnja.