Pretraga

Jesenski rok: Esej iz Hrvatskog bio lakši, pitanja teža od ljetnog roka

A- A+

Ovih je dana započeo jesenski rok pisanja državne mature. Prvi na redu pisanja obaveznih predmeta bio je ispit iz Hrvatskog jezika. Kandidati su danas pristupili pisanju na obje razine, a s obzirom na to da se na jesenskom roku i esej i ispit piše istovremeno, pauze za predah nije bilo što je učenicima stvorilo pad koncentracije. 

Ispit koji je na jesenskom roku prijavilo više 2.221 kandidat od toga 1.143 kandidata nižu razinu, a njih 1.078 višu počeo se pisati u 9 sati. Na njemu su svoje poznavanje hrvatskoga kandidati morali pokazati iz književnosti i jezika što je uključivalo i esej na temelju pročitanih lektira i točno određenih smjernica. Neki od pristupnika jesenskom roku podijelili su s nama dojmove nakon ispita koji je sudeći po komentarima bio zahtjevniji od ljetnog roka. 

A razina: Esej lakši od ljetnog roka, a ispit znatno teži

Ako je suditi prema komentarima naših sugovornika koji su pisali višu razinu iz Hrvatskog ispit je bio mnogo zahtjevniji nego što se očekivalo. Iako je esej prema nekima bio lakši, ispitna pitanja bila su mnogo zahtjevnija.

– Uspoređujući s ljetnim rokom esej je bio lakši jer je usporedni i mogao sam ga i usporediti s današnjim načinom života, dok je test bio u usporedbi sa ljetnim dosta teži. Neka pitanja kao da ih po prvi puta vidim. Isto mišljenje dijeli i par kolega s kojima sam pričao, ističe Stjepan iz osječke II. gimnazije.

Sa Stjepanom se slaže i Kristijan iz riječke Prirodoslovne i grafičke škole koji je istaknuo kako je su se pitanja iz književnosti samo nizala, a vremena za gramatička pitanja je nestajalo pa neki nisu stigli sve odgovoriti. 

– Zapazio da su se pitanja na ispitu u vezi antike vrtila samo oko Homera i Ilijade i Odiseje. Mnogi negoduju jer nisu stigli sva pitanja riješiti do kraja. Meni se činilo da što sam više pitanja riješio to ih se samo više stvaralo, a to je izazvalo lagane podsmijehe dežurne profesorice kojoj je moje čuđenje zapelo za oko. Mnogi su pitanja koja nisu stigli na kraju zaokruživali nasumično tako da očekujem lošu statistiku gramatike naše generacije na jesenskom roku jer su pitanja iz gramatike bila zadnja, a književnost je tražila veliku koncentraciju pri čitanju književnih ulomaka i sam time oduzimala najviše vremena, pojašnjava Kristijan te dodaje kako se jedan njegov kolega požalio da nije uspio prepisati sve odgovore na list za odgovore.

Na eseju jesenskog roka od kandidata na višoj razini tražila se usporedba romana Vjenceslava Novaka ‘Posljednji Stipančići’ i ‘Bijeg’ Milutina Cihlara Nehajeva. Pisanje eseja i ispita u isto vrijeme izazvalo je pad koncentracije pristupnika maturi. 

– Esej i ispit su bili odmah jedan za drugim bez pauze za odmor i ‘dolazak k sebi’ tako da je većina koristila pravo odlaska na nuždu kao mali predah.

B razina: Dvije pjesme za esejski dio, a pitanja poprilično teška

I niža razina naišla je na negodovanje učenika koji su je s usporedbi s jesenskim rokom ocjenili težom. 

– Iako nisam izašao na ljetni rok, pitanja su na jesenskom roku bila poprilično teška. Što se eseja tiče imali smo za obraditi dvije pjesme Matoševu ‘Utjehu kose’ i Stanko Vraz ‘Otkud modre oči’, rekao je Ivan iz Tehničke škole u Kutini koji planira upisati Informatiku u Rijeci.

Svoje žustro negodovanje oko državne mature izrazio je i Ivan iz Srednje škole ‘Ivana Šveara’ iz Ivanić Grada koji je zbog pada eseja na ljetnome roku morao ponavljati ispit, ali ovaj put zbog njemu izrazito teškog eseja nije stigao napisati ispit. 

– Iz prve ruke mogu reći da je jesenski rok bio puno teži nego ljetni. Do ispita nisam ni stigao nakon što sam ugledao esej. No, s ispitom ne bi bilo problema jer sam i na ljetnom ga napisao za trojku tako da vjerujem da bi i sad bez problema to riješio, ljutito objašnjava Ivan. 

Iako mu je matura iz Hrvatskog bila poprilično teška, Ivan iz Kutine bio je nešto blaži te je otkrio kako nejasnoća na ispitu ipak nije bilo, a sve je proteklo regularno.