Pretraga

Matematika većini prošla bez problema, muka s tek nekoliko trik zadataka

A- A+

Ispit iz matematike na državnoj maturi danas je pisalo više od 30 tisuća maturanata, od čega je dvije trećine pisalo nižu razinu. Ispit po mnogima nije bio pretjerano težak iako je kao i svake godine bilo nekoliko zadataka koji su stvarali problem. Opći je dojam da je niža razina bila ponešto teža nego prijašnjih godina, dok je A razina ostala ‘tamo gdje je i bila’.

Nakon prvog tjedna provedbe ovogodišnje državne matura danas je postalo ozbiljno za tridesetak tisuća maturanata. Naime, na rasporedu je tijekom jutra bio ispit iz matematike, po mnogima najzahtjevniji od svih.
Ispitu je na višoj razini pristupilo 9 512 maturanata, dok je B razinu pisalo 22 070 srednjoškolaca. Valja napomenuti kako je proteklih godina ovaj ispit stvarao ponajviše problema pristupnicima.

Niža razina teža nego prošle godine, ali maturanti zadovoljni

– Ispit je bio teži nego onaj od prošle godine. Zahtjevniji u svakom slučaju , no ipak ne pretežak. Mislim da ću ostvariti dobar rezultat, jer nisam rješio samo dva zadatka, par ih je bilo na blef, ali sve u svemu nije loše. Bilo je dovoljno vremena i zadovoljan sam, kazao nam je netom po završetku ispita Lovro Nemaić, učenik Klasične gimnazija koji je pisao B razinu.
Dodao je kako mu je najteži zadatak bilo izračunavanje najkraće i najdulje staze na trkalištu.

S Lovrom se složila i kolegica Darija Auguštan tvrdeći kako je upravo taj zadatak zahtjevao najviše koncentracije.

– Uzelo mi je puno vremena dok sam razumjela što se uopće traži, ali kad ga shvatiš, onda nije težak. Sve u svemu nije bilo strašno. Možda malo teže nego prijašnjih godina, ali uz malo pripreme moglo se ispit dobro riješiti tako da sam zadovoljna kako je prošlo, otkrila nam je Darija.

Da nije bilo neugodnih iznenađenja koja su krasila ovaj ispit prijašnjih godina potvrdio nam je ‘klasičar’ Luka Samardžić. On tvrdi kako nije bilo teško i da se B razina mogla riješiti bez priprema.

– Zadovoljan sam kako je prošlo. Nije bilo teško. Dok sam pisao osjećao sam da su zadaci prelagani. Nije bilo čudnih pitanja, dvosmislenih. Bez iznenađenja ispit, rekao je.

A razina nije teža nego prije, ali neki ipak u problemima

– Pripremala sam se sama od prvog mjeseca redovito, a onda još malo stisla zadnja dva dana. Rješavala sam sve mature do sada i nisu bile dobre kao ova. Zadovoljna sam kako je prošlo, ali vremena je bilo na knap jer je posljednji zadatak zahtjevao puno vremena. Čula sam da je B razina teža nego prijašnjih godina, ali meni je A bila nešto jednostavnija, otkrila nam je Anamarija Romac iz Druge gimnazije.

Bez većih problema kroz najzahtjevniji ispit na maturi prošle su i njene kolege Lovro Matoc i Katarina Velan.

– Bilo je lakše nego prošle godine, barem neki zadaci. Bilo je i onih teških, ali više manje bilo je lagano. Mislim da bi mogao imati oko 80 posto, a nisam se puno pripremio. Zadnjih tjedan dana sam malo stisnuo i to je bilo to, ispričao nam je Lovro nakon ispita dodavši kako ga je iznenadio tek jedan zadatak s derivacijama.
Ipak ne misle svi da je matematika na ovogodišnjoj maturi bila lakša.

Tako je Katarina Velan iz Druge gimnzije istaknula da je bilo nekoliko vrlo laganih jednadžbi i razlomaka, ali i da su zadnji zadaci koji nose najviše bodova bili izuzetno zahtjevni no zbog kvalitetnih priprema solidno je riješila ispit.