Pretraga

Maturanti se ne kane prestati boriti oko Mice Tribarčeve i Šepavog

A- A+

Uzrok smrti Mice Tribarčeve i tko je Šepavi su dva najspornija pitanja na nedavno održanom ispitu iz hrvatskog jezika na višoj razini na maturi, a neki maturanti kane se boriti za svoje bodove jer smatraju da su spomenuti zadaci manjkavi i nedorečeni. Unatoč nezadovoljstvu koje su izrazili mailovima i preko Facebook grupe, učenici će odgovore na svoje nedoumice dobiti tek nakon što se ocijene svi ispiti.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović ovih dana je ustvrdio kako matura teče u najboljem redu, no neki maturanti se vjerojatno ne bi složili s njim. Nedoumice oko pitanja na ispitu iz hrvatskog jezika su s raznih komentara prerasle u stranicu na Facebooku, pomalo komičnog imena ‘Iskopati Micino tijelo te obdukcijom saznati pravi razlog smrti’. Maturanti se međusobno preko ove stranice pozivaju na pitanja vezana uz djelo Miroslava Krleže, ‘Povratak Filipa Latinovicza’, a tiču se lika Mice Tribarčeve i Šepavog. Što će biti s tim pitanjima bit će poznato tek nakon što NCVVO riješi nedoumice zadataka, no to se može očekivati tek iza objave rezultata mature.

Krleža maturantima izazvao najviše dvojbi 

Rijetko tko je nakon ispita iz hrvatskog jezika bio definitivno siguran koji je točno uzrok smrti lika iz djela ‘Povratak Filipa Latinovicza’, Mice Tribarčeve, a još neka pitanja maturantima su bila sporna poput onog tko je točno ‘Šepavi’.

U dijelu teksta iz romana ‘Povratak Filipa Latinovicza’ koji je je maturantima ponuđen i na temelju kojeg su morali odgovarati na pitanja, za lik Micu Trebarčevu stoji sljedeće: ‘U Blatu prerezala je sebi Mica Trebarčeva pupak srpom rđavim, pak se zapalila sva i umrla u najvećim mukama, a u Blatu se misli da je tu nevinu smrt skrivila stara Mikleuška.’

Iako su mnogi mislili da je uzrok njezine smrti požar, zapravo je riječ o upali, što se pokazalo kad su objavljena rješenja iz hrvatskog jezika. Ogorčeni maturanti su napravili Facebook stranicu imena ‘Iskopati Micino tijelo te obdukcijom saznati pravi razlog smrti’ koja je u nekoliko dana prikupila više od pet tisuća ‘lajkova’. 

Maturanti su preko spomenute Facebook stranice odlučili reagirati, a napravili su univerzalno pismo za ministra obrazovanja Željka Jovanovića koje mu je, ako je vjerovati komentarima na stranici, poslalo nekoliko desetaka maturanata. U nastavku vam donosimo tekst spomenutog maila.


Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Bauk hrvatskog preuveličan, ali test ipak skriva zamke

Ministarstvu Mica Tribarčeva sasvim jasna

Obzirom da su se maturanti ministru Jovanoviću javljali na mail [email protected], nisu uvijek mogli poslati mail, jer kako smo danas doznali iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – ova adresa neko vrijeme nije funkcionirala.

– Kontaktirali smo NCCVO i maturante koji su pisali test, a koji su nam rekli kako ne vide ništa sporno u ovogodišnjem ispitu. Ministar se slaže sa stavom NCVVO – a da je ispit bio primjeren. Svi koji misle da su bili zakinuti mogu iskoristiti pravo žalbe, a NCVVO će postupati u skladu s Pravilnikom. Ujedno, MZOS se ispričava maturantima kojima je zbog greške u sustavu adresa [email protected], neko vrijeme bila nedostupna, kazali su nam u MZOS – u.

Na adrese MZOS – a ovih dana je stiglo oko 100 e – mailova na temu državne mature, međutim što se tiče ispita iz hrvatskog jezika – to je zanemariv broj primjedbi u usporedbi s prošlom godinom, stoga Ministarstvo ne vidi razloga za osnivanje posebnog povjerenstva. Dodaju kako su zadaci oko kojih se maturanti žale prošli višestruke stručne recenzije. 

Iako je oko stotinjak ‘pošiljki’ došlo do Jovanovićevog resornog ministarstva, on je ovih dana u medijima istupao s izjavom da ‘nije dobio niti jedan e – mail, niti jedan poziv, niti od jednog maturanta’ te da smatra kako ‘ove godine matura teče odlično’.

Izdvojeni članak

Matura: Ispit iz hrvatskog jezika lakši od prošlogodišnjeg

NCVVO poručuje: ‘Riješit ćemo nedoumice kad se ocijene svi ispiti’ 

Provjerili smo s NCVVO -om što je sa spornim pitanjima, a oni su kazali isto objašnjenje kao i Ministarstvo – zadaci su prošli stručne recenzije. 

– Nacionalni Centar će uvijek sve nedoumice rješavati u korist pristupnika i u dobroj vjeri, uz napomenu da se sve takve situacije rješavaju tek kada se ocijene svi ispiti i utvrdi se eventualna manjkavost zadatka, priopćili su  iz NCVVO – a. 

Ukoliko bilo koji učenik ima prigovor na Micu Trebarčevu ili rezultate ispita, to će moći napraviti tek iza 9. srpnja, kad budu poznati rezultati ispita državne mature.