Pretraga

Najbolji na maturi: Ostvarila 100 posto na višoj razini matematike, ali više voli kemiju i biologiju

A- A+

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama MZOS-a predstavljeni su rezultati državne mature, ali ujedno i nagrađeni najbolji pistupnici ljetnog roka. Čak 22 pristupnika je ostvarilo 100 posto na jednom ili dva ispita više razine te su Veliku dvoranu Ministarstva napustili s tablet računalima u rukama. U skupini nagrađenih jedan je stariji pristupnik, te 21 učenik iz svih krajeva Hrvatske. Društvo najuspješnijih čini čak šest maturanata iz XV. gimnazije Zagreb, a jedna od njih je i Katarina Škrlec koja nam je otkrila tajnu svog uspjeha.

Srednja.hr: Katarina Škrlec

Od ukupno 34 482 pristupnika državne mature, njih 22 je riješilo jedan ili dva ispita više razine sa čak 100 posto uspješnosti. MZOS je današnju konferenciju za novinare, na kojoj su objavljeni rezultati ljetnog roka mature, iskoristio za uručenje nagrade najuspješnijim maturantima. Od spomenute brojke, Veliku dvoranu Ministarstva posjetilo je 19 sad već bivših učenika koji su istu napustili s tablet računalima u rukama. Dvojica maturanata su pak na Olimpijadi iz kemije, a stariji pristupnik je već treća godina PMF-a pa je svoj izostanak obrazložio činjenicom kako nije baš prikladno da dođe na konferenciju.

Važno je pogledati ispite prošlih generacija

– Pripreme nisu važne, više je bitan samostalan rad, ističe Katarina dodajući kako je jako važno provjeriti ispite prethodnih generacija jer se dosta zadataka može ponoviti.

U društvu najuspješnijih maturanata, svoje mjesto našla je i Katarina Škrlec iz XV. gimnazije u Zagrebu, koja je osvojila maksimalan broj bodova iz matematike. Katarina je jedna od šest učenika iz zagrebačkog MIOC-a koji su najbolji ovogodišnji pristupnici, a evo što ona kaže o ispitima, pripremama i samim rezultatima.

Samostalnim učenjem do 100-postotnog ispita

– Nisam išla na privatne pripreme jer mi je više koristilo to što smo konstantno radili u školi. Konkretno za matematiku, u XV. gimnaziji svake godine polažemo ‘godišnji ispit’ što mi je dosta pomoglo za maturu. Glavna priprema mi je bila par dana samostalnog učenja prije svakog ispita, izjavila je bivša učenica MIOC-a.

Dodala je kako je za njen stopostotni ispit iz matematike vjerojatno igrala ulogu i škola koju je pohađala, ali ističe da nije bilo zadataka koji su prekomplicirani ili da su skrivali neki trik. Prema Katarininim riječima test na višoj razini je bio sastavljen kako bi maturanti morali pokazati ono što svatko treba znati.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Iznenadio me je 100-postotini učinak na eseju’

Više naginje kemiji i biologiji

Uz maksimalan broj bodova iz matematike, Katarina je treća u generaciji i po rezultatima iz kemije. Naime, iz tog predmeta ostvarila je čak 96 posto, a jedino je malo lošije riješila hrvatski jezik. – Esej iz hrvatskog jezika sam malo zeznula jer sam zaboravila sve prepisati na list koji se ocjenjuje, a svi  ostali predmeti su mi preko 90 posto, sa smješkom je objasnila maturantica.

Istaknula je i to kako je logično da je viša razina matematike lakša gimnazijalcima nego onima iz strukovnih škola koji su taj predmet imali samo dvije godine. Dodaje kako je odlučila upisati Medicinski biokemiju jer su joj biologija i kemija ipak najdraži predmeti te zbog toga nije razmišljala o tehničkim fakultetima.

Odgoda ispita iz hrvatskog jezika nije utjecala na njene razultate, ali kaže da je ipak ta ‘smetnja’ uzrokovala dodatan stres.