Pretraga

Najbolji na maturi: ‘Prag za matematiku je bio prenizak, a engleski se može položiti bez priprema’

A- A+

Osmero maturanata ove godine je uspjelo briljirati na čak dva ispita državne mature pa su tako ostvarili 100-postotni uspjeh na A razini iz matematike i fizike. Uz još 14 pristupnika koji su riješili jedan ispit bez greške, ministar Jovanović je svima čestitao te uručio na pokon tablet računalo. Jedan od genijalne osmorke je i Aleksandar Bulj iz Rijeke koji nije mogao doputovati u Zagreb, ali je ostao iznenađen čuvši što će dobiti na dar. Upisat će PMF, a misli da je u redu što su se ove godine podigli bodovni pragovi.

Foto: privatna arhiva

Aleksandar Bulj završio je Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci, a na maturi je imao 100 posto iz matematike i fizike. Zahvaljujući tim rezultatima  ušao je u skupinu od osam pristupnika ovogodšnje mature koji su briljirali iz dva predmeta. Aleksandar nije mogao doputovati u Zagreb gdje je ministar Jovanović čestitao i poklonio tablet računalo svakom od najboljih maturanata, uključujući i njih 14 koji su riješili jedan ispit A razine bez greške. Zbog toga je bi iznenađen kad je saznao što će dobiti za poklon te mu je drago što je MZOS neočekivano odlučio nagraditi trud učenika na maturi.

Normalno je da svi rješavaju istu maturu

– U strukovnoj školi postoje strukovni predmeti ako netko misli raditi, a fakulteti traže znanje iz određenih predmeta da bi se ono moglo nadograditi, tvrdi mladi Riječanin dodajući kako je normalno da svi pišu istu maturu jer svi upisuju iste fakultete. Misli da možda i nisu strukovnjaci u istoj poziciji jer su manje stvari radili, ali fakulteti traže to znanje pa prema tome je normalno ga prije i nauče.

Iz engleskog 79,5 posto bez ikakve pripreme

– Za matematiku se nisam pripremao konkretno za maturu jer je radim za sebe skoro svakodnevno. Godinama se natječem te učim malo i unaprijed jer to volim. Fiziku sam pripremao tri do četiri dana pred maturu jer je ona dosta povezana s matematikom, a i sjećao sam se većine gradiva s nastave pa sam trebao samo ponoviti pojmove, objašnjava Aleksandar. Dodao je kako je hrvatski isto spremao svega par dana po par sati, a engleski nije učio jer mi je bio zadnji ispit, no svejedno je točno riješio 79,5 posto ispita.

Bivši gimnazijalac je izuzetno zadovoljan načinom na koji se ljetni rok državne mature proveo uključujući i manje probleme oko podjele ispita za vrijeme pisanja eseja iz hrvatskog jezika. – Drago mi je da je NCVVO bio spreman na takvu situaciju i da nije došlo do većih komplikacija, istaknuo je.

Zasluženom peticom je lako ostvariti 100-postotni rezultat

Aleksandar smatra da je 100 posto na maturi za učenike koji imaju zasluženu peticu u školi samo pitanje koncentracije i pažljivosti, a ne posebno velik uspjeh. – Ne bih htio da ovo zvuči bahato ili napuhano, ali znao sam da mogu riješiti maturu iz matematike i fizike s tim postotkom jer su to zadaci kakvi se rade na redovnoj nastavi, izjavio je budući student PMF-a.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Iznenadio me je 100-postotini učinak na eseju’

Trebalo se podići pragove

Navodi da nije previše promatrao prošlogodišnje pragove, a ni pragove od ove godine tako da ne zna koliko su podignuti, no za ispite tvrdi kako nisu bili zahtjevni.

– Ako su i podignuti bodovni pragovi, mislim da je to u redu jer prošle godine je prag za prolaz iz matematike bio 20 posto što ipak mislim da je premalo poznavanja gradiva nakon četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, mišljenje je koje dijeli Aleksandar.

Tvrdi da mu se nije sviđala jedino dvosmislenost kod nekih zadataka u hrvatskom jeziku od kojih je jedan na kraju i poništen. Ono što bi poručio svojim mlađim kolegama je svakako da idu bez straha na maturu jer većina učenika shvati nakon što ispit prođe da i nije bio tako težak. S druge strane, smatra da se nije dobro ni previše opustiti jer se onda događaju greške koje mogu dovesti do lošijeg rezultata od željenog i očekivanog.