Pretraga

Rezultati ankete pokazuju: Najviše se maturanata nada četvorci na eseju iz hrvatskog

A- A+

Buka koju je podigao odgođeni esej iz hrvatskog jezika maturante, čini se, nije obeshrabrila pa ih se većina nada solidnim ocjenama. Na višoj odnosno A razini uspoređivalo se Goetheove ‘Patnje mladog Werthera’ i Camusova ‘Stranca’ dok se na nižoj, odnosno B razini analizirao Matošev Mistični sonet.

Foto: Srednja.hr

Oko 25 000 pristupnika pisalo je esej na višoj razini dok je nešto više od 10 500 njih pisalo esej na nižoj razini. Iako je odgoda nekima dobro došla, mnogi maturanti nezadovoljni su neorganizacijom NCVVO-a te se nadaju kako se ovakvi propusti neće događati budućim generacijama.

Izdvojeni članak

Odgoda odlično ‘sjela’ maturantima:Bolje Wertherova patnja, nego Marinkovićev ‘Zagrljaj’

Očekuju trojke i četvorke

U anketi portala Srednja.hr sudjelovalo je 1231 pristupnika koji se uglavnom nadaju solidnoj trojci i četvorci.  Njih 27,21% očekuju ocjenu vrlo dobar na eseju iz hrvatskog jezika dok se 23,88% ispitanika nada ocjeni dobar.

Dovoljan očekuje čak 16,8% maturanata, a odličnoj se ocjeni nada njih 16, 49%. Pesimistične prognoze ima 16, 33% maturanata koji na eseju ne očekuju prolaznu ocjenu.

Izdvojeni članak

Kreativnost maturanata van svih okvira: Napravili video igru s temom ‘ukradi esej’

Izmjene tema nekima sjele, a nekima ne

Iako je na A razini bilo predviđeno pisanje Marinkovićeva ‘Zagrljaja’, učenicima je rečeno da prekriže temu i umjesto njega pišu spomenuti usporedni esej.

– Iskreno, teme su mi bile odlične. Definitivno bolje od Marinkovićeva ‘Zagrljaja’. Smjernice su bile dosta općenite i dalo se puno pisati na zadanu temu, a bilo je dovoljno i previše vremena, rekla nam je Ivori iz Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila u Pazinu.

Maturantica Ilse iz Prve gimnazije u Osijeku nezadovoljna je izmjenom teme.

– Iako sam imala pet iz hrvatskog jezika odlučila sam se na B razinu jer mi hrvatski nije potreban za fakultet. Baš zbog toga se nisam puno pripremala. Mislim da je tema bila prilično teška čak i teža od A razine i Glembajevih koje smo jučer trebali pisati, rekla je Ilse