Pretraga

Splitski studenti s video klipovima olakšavaju polaganje mature

A- A+

Potaknuti činjenicom da sve manje učenika pročita lektiru u cjelosti, ‘iTHEom’, udruga studenata filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu odlučila je pokrenuti vlastiti, televizijski kanal na YouTubeu gdje će mladim maturantima olakšati pripreme oko državne mature iz hrvatskog jezika.

Izvor: Youtube, screenshot

Krajnji cilj projekta je olakšavanje učenja za maturu i shvaćanje teških romana koje maturanti najčešće zanemare. Prvi video iz serijala je objavljen, a iz Udruge se nadaju da će ovim svojim vizualnim uradcima uspjeti potaknuti učenike da se što bolje pripreme za državnu maturu.

Izdvojeni članak

U hrvatskim školama provjeravanje čitanosti lektire individualno je za svakog profesora

Serijal videa zamišljen je kao spoj edukativnog i zabavnog

Ivana Granić jedna od predsjednica udruge ‘iTHEom’ rekla nam je kako je na ideju došla sama dok je pripremala ispite iz književnosti, a primarni cilj ovih edukativnih videa je upravo olakšati muke svim maturantima koji ne mogu, ne stignu ili jednostavno nemaju volje čitati književna djela.

– S obzirom na brzinu kojom se djela prelaze u školi te cijenu privatnih priprema koja neprestano raste i ne mogu si svi priuštiti, kolegice i ja odlučile smo si dati malo truda. To gradivo prolazimo na faksu s jako kvalitetnim profesorima, a imamo i talentirane kolege i prijatelje koje se razumiju u montažu i snimanje.

Čitav video projekt pomno je ranije isplaniran, a Ivana otkriva kako na njemu radi skupina suradnika bez koje ona i ostatak članova Udruge ne bi uspjeli serijal izrealizirati u praksi.

– Serijal videa zamišljen je kao spoj edukativnog i zabavnog. Prvo izlažemo biografiju i stvaralaštvo pisca. Nakon toga slijedi kratki skeč, na neki način povezan s djelom, a na samom kraju komentiramo odlike djela. Krećemo od težih djela prema lakšima, otkriva Ivana.

U prvom videu maturantima je prezentirano djelo ‘Bijeg’ Milutina Cihlara Nehajeva, a nakon njega obradit će ‘Kiklopa’ Ranka Marinkovića jer su ta dva romana, kaže Ivana najkompleksnija.

– Kiklop je iznenađenje ovogodišnjeg kataloga državne mature. Taj je izbor šokirao maturante, ali i studente jer se s Kiklopom doista teško suočiti, teško je uvidjeti i analizirati sve što je, osim same fabule, u tom romanu ključno, kazala nam je Ivana Granić.

Izdvojeni članak

‘Festival svjetske književnosti’ okupljanjem velikog broja učenika dokazao da mladi Hrvati ipak čitaju!

Udruga pokreće castinge za glumce amatere u skečevima

U Udrugu im se sve češće javljaju maturanti koji imaju problema s gramatikom ili stranim jezicima, a sve češće i s pitanjima u vezi književnosti. Osim informativnog dijela videa, u svakom od njih planiraju napraviti i po jedan skeč koji bi olakšao razumijevanje lika u današnjem vremenu. U prvom su videu napravili skeč o glavnom junaku iz ‘Bijega’ Đuri. 

– Scenarij za skeč u Bijegu napisala je moja kolegica Andrea Jović, jedna od predsjednica Udruge. Poanta je bila olakšati razumijevanje lika Đure učenicima. Odlučili smo ‘osuvremeniti’ njegove brige. Tako smo ga smjestili u zabačeno mjesto, modernizirali njegovu Veru… Sve je smišljeno upravo zato da lik bude lakše shvaćen. Jednom kad se maturanti uspiju s njim poistovjetiti, nikad ga neće zaboraviti, priznaje Ivana.

Scenariji za novi video već čekaju spremni, a kako će im trebati sve više glumaca amatera za simpatične skečeve, članovi Udruge pokreću castinge na koje pozivaju sve zainteresirane.

Budući da je do državne mature ostalo sve manje vremena, iTHEom-ci se nadaju da će sva djela iz kataloga obraditi u najbržem mogućem roku. Do tad pogledajte prvi video iz serijala.