Pretraga

Srednje škole diljem zemlje najavile kako u petak neće provesti ispit iz hrvatskog jezika

A- A+

Skandal oko ovogodišnje državne mature još uvijek nije završio, jer su brojne srednje škole diljem zemlje najavile kako odgođeni ispit iz hrvatskog jezika neće provesti 31. svibnja. Glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaz Karić rekao nam je kako su profesori XVI. gimnazije odradili subotu, kako bi spojili Tijelovo s vikendom te da nemaju namjeru doći u školu. Međutim, nije riječ samo o jednoj školi, nego su istu stvar potvrdile i srednje škole diljem Zagreba, ali i drugih dijelova države.

Proceduralna greška koja se dogodila u tri srednje škole u Splitu, Senju i Đakovu za vrijeme pisanje eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, rezultirala je odgodom polaganja književnosti i gramatike za petak 31. svibnja. Budući da se odlukom NCVVO-a traži od koordinatora, ravnatelja i dežurnih profesora da se pojave na radnom mjestu na Tijelovo i u petak, mnoge su škole najavile kako ispit iz hrvatskog jezika neće održati na predviđeni tremin.

Izdvojeni članak

Maturanti spremaju pobunu: ‘Odgodite i druge ispite mature’

‘NCVVO donosi neozbiljne odluke zbog kojih profesori proživljavaju torturu’

Prva škola koja je najavila kako se neće pojaviti na radnom mjestu 30. i 31. svibnja je XVI. gimnazija u Zagrebu. Naime, profesori i učenici su se vodili čnjenicom kako se u petak prvode ispiti maternjih jezika nacionalnih manjina pa su ispalnirali praznike. 

– Profesori XVI. gimnazije su održali nastavu u subotu, kako bi mogli spojiti Tijelovo s vikendom pa su uplatili ferijalni izlet. Stoga nemaju namjeru doći na radna mjesta na dan kad su trebali biti slobodni, izjavio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaz Karić.

Nadodao je kako nije spomenuta škola jedina, već da su im se javile i brojne srednje škole po Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske. Također je istaknuo kako NCVVO donosi neozbiljne odluke zbog kojih profesori proživljavaju torturu.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Odgoda za neke maturante znači pisanje dva ispita isti dan

Budući da se 31. svibnja provode ispiti iz maternjih jezika nacionalnih manjina, ti bi maturanti prema odluci NCVVO-a morali pisati dva ispita državne mature isti dan. Nijaz Karić je izjavio i to kako su se koordinatorima koji su slučajno zamijenili ispite s eseijima nepromišljeno dali otkazi. – Ne želimo prejudicirati niti davati prijedlog kako da se riješi situacija u kojoj smo se našli. Jedino što tražimo od NCVVO-a je da se državnoj maturi pristupi ozbiljno i da se ne oštete ni maturanti, a ni profesori, rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Budući da ne može predvidjeti daljnji razvoj, Karić je za kraj dodao kako će tražiti, ukoliko profesori odrade Tijelovo i 31. svibnja, da im se ti dani plate na način na koji se inače plaćaju odrađeni blagdani i praznici.