Pretraga

Treća gimnazija u Splitu rasadnik vrhunskih matematičara – sedmero maturanata matematiku riješilo 100 posto

A- A+

Čak sedmero učenika Treće gimnazije u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog odjeljenja i ujedno bivšeg MIOC-a sa sto posto su riješili test više razine matematike na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Prvaci su jer na razini Hrvatske dijele prvo mjesto iz tog obaveznog predmeta, koji inače učenicima stvara velike probleme.

Dok je prosječna ocjena hrvatskih maturana iz mnogima najtežeg predmeta, matematike, 2,9, postoje i iznimno svijetli primjeri koji je rješavaju kao od šale. Čak je sedam takvih ove godine došlo iz jedne školeTreće gimnazije u Splitu. Zanimljivo je također da nisu svi imali petice iz matematike, štoviše jedna od maturantica u sva je četiri razreda iz ovog predmeta imala zaključenu dvojku.

Izdvojeni članak

Maturant izabrao najteže predmete, riješio ih sto posto i odlazi na Cambridge

Prije dvije godine stigla iz Bjelorusije, a rasturila matematiku

Jedna od maturantica koja je matematiku riješila sto posto je i Polina Mytko, koja je u Split stigla prije dvije godine iz Bjelorusije, a Treću gimnaziju upisala je u trećem razredu. Svoj je apsolutni uspjeh na matematici zahvalila nastavnici Miji Milun.

– Mislim da uspjeh većinom ovisi o nastavniku. Bar se meni tako čini jer nam je nastavnica sve sistematski izlagala. Uz redovnu nastavu, u školi smo se jedan sat tjedno pripremali za maturu ponavljajući gradivo prva tri razreda. Više od toga mi nije bilo potrebno, rekla je Polina koja će studirati matematiku na PMF-u u Zagrebu.

Rješavali zadatke iz zbirke za fakultete

Njena kolegica Ana Bokšić svoj uspjeh objašnjava time što su u školi na nastavi rješavali zadatke iz zbirki za fakultete.

– Iz zbirke za gimnazije rješavali bismo zadatke samo kao uvod u novu cjelinu. Zato nikad nisam shvaćala kako se u drugim gimnazijama, koje nisu matematičke, muče rješavajući zadatke iz zbirke za gimnazije. Kada bih prijateljicama pokazivala matematiku, shvatila sam da im u njihovim školama nisu dobro objasnili princip rješavanja, dok smo mi u Trećoj gimnaziji čak naučili gradivo koje studenti uče na prve dvije godine fakulteta, kazala je Ana koja zbog uspjeha na natjecanju sada ima izravan upis na inženjersku matematiku u metropoli.

Izdvojeni članak

Hrvatski maturant postao najbolji matematičar na svijetu

Marina Lovrić iz iste škole nije briljirala samo u matematici, već je s odličnim položila hrvatski i engleski jezik, kao i fiziku. Upisat će Građevinski fakultet u Splitu.

– U školi nas dobro uče, pa roditelji nisu morali plaćati dodatne pripreme. No, tijekom četiri godine trebalo je konstantno raditi. I isplatilo se. Upisat ću Građevinski fakultet u Splitu jer volim matematiku, fiziku i crtanje, rekla je Marina koja se može pohvaliti prvim mjestom na listi za upis Građevine u Splitu, ali i Farmacije i PMF-a te brodogradnje i strojarstva na FESB-u.

Briljirala zbog držanja instrukcija kolegama

Anita Brajković tvrdi kako nije očekivala stopostotan rezultat, no smatra kako je razlog za isti puno rada, ali i držanje instrukcija kolegama.

– Nisu mi trebale nikakve pripreme, ali sam zato za učenje za maturu pomagala prijateljicama koje su išle u druge srednje škole. Većinom su ‘zapinjale’ na funkcijama, kaže Anita te dodaje kako MIOC nije težak ako se znate dobro organizirati.

Izdvojeni članak

Učenici zagrebačkog MIOC-a najbolji su mladi programeri u svijetu

Blažen među ženama s apsolutno točno riješenom matematikom je i sad već bivši gimnazijalac Marin Ogorevc, koji je na državnoj maturi čak šest predmeta riješio za odličnu ocjenu.

– U Trećoj gimnaziji nam se iz kemije, matematike i informatike tijekom nastavne godine upisuju bodovi. Jer nije isto jesmo li dobili peticu od sto ili 90 bodova, kao ni ocjenu dobar od 60 ili 74 boda. Za konačnu ocjenu na kraju godine računa se svaki dobiveni bod i to je puno pošteniji način ocjenjivanja . Također, državna matura najpravedniji je način ocjenjivanja jer nekome tko ima peticu iz matematike u nekoj školi, a ne zna razliku između jednadžbe i nejednadžbe mu na državnoj maturi to neće proći, tvrdi Marin koji planira postati doktor medicine.

Izdvojeni članak

Maturanti se groze matematike na državnoj maturi, situacija je ‘alarmantna’

Sva četiri razreda imala ‘dvojku’, a na kraju maturu riješila sto posto

Prvi je na listi za upis na Medicinski fakultet u Splitu, dok se odmah iza njega smjetila Jelena Kosor, koja je također u društvu ‘veličanstvene sedmorke’ s sto posto riješenom matematikom.

Karla Banić također se može pohvaliti takvim rezultatom, no njezina je priča zanimljiva jer je sve četiri godine iz ovog predmeta imala dovoljan, no to je nije spriječilo da rasturi matematiku na maturi.

– Za proći matematiku u Trećoj gimnaziji trebamo sve znati, a za bolju ocjenu se uz to trebalo više potruditi. Tako sam i za maturu trebala samo izvježbati. Nije mi trebalo puno jer sam imala dobro predznanje, priznala je Karla za Slobodnu Dalmaciju.