Da je učenica, predsjednica bi zbog današnje izjave dobila jedinicu iz povijesti

Prilikom otvaranja Svog Ureda u Varaždinu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović okupljene je odlučila podsjetiti na povijest i povijesnu važnost toga grada. Pritom je kazala kako je Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske bio glavni grad. Da je učenica, a ne studentica, ta izjava bi predsjednici iz povijesti donijela čistu jedinicu, jer je Varaždin bio glavni grad za vrijeme Banske Hrvatske, što je potpuno različito od Banovine Hrvatske.

Screenshot

Predsjednica odgovorila na pismo kolega studenata s Hrvatskih studija i stala uz njih

Danas je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvarala privremeni ured u Varaždinu, a prilikom svog govora okupljene je odlučila podsjetiti na varaždinsku povijest, no dogodio joj se gaf zbog kojega bi na satu povijesti dobila čistu jedinicu.

– Varaždin je bio u vrijeme Banovine Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas. Također, za nekoliko dana kada će diplomatski zbor boraviti ovdje, 17. prosinca, božićnim i novogodišnjim domjenkom obilježit ćemo tu činjenicu položaja kakav je grad Varaždin imao u povijesti Republike Hrvatske, kazala je u Varaždinu predsjednica, prenosi N1.

Varaždin jest bio glavni grad, ali ne u vrijeme Banovine Hrvatske, već u vrijeme Banske Hrvatske, odnosno Kraljevine Hrvatske i to sredinom 18. stoljeća.
Banovina Hrvatska bila je teritorijalna jedinica Kraljevine Jugoslavije od 1939. do 1941., nije imala glavni grad, ali je imala središte koje nije bilo u Varaždinu, već u Zagrebu.

Iako je velika sličnost u nazivima, riječ o potpuno različitim stvarima, udaljenim više od stoljeće i pol.

Odgovori