Hrvatska

Otkada je preuzeo fotelju ministra znanosti i obrazovanja, mediji su uz Pavu Barišića vezali brojne prošle afere, od kojih je još uvijek aktualna ona uz prijavu za plagiranje rada, koju je nacionalni Odbor za etiku uzeo na razmatanje tek ovih dana. Istovremeno Sveučilište u Zagrebu i novi ministar obrazovanja spomenuti Odbor tuže Ustavnom sudu zbog 'proširenja ovlasti izvan zakonskog okvira.' Sveučilište u Zagrebu vezano uz ovu aferu, kao napise u medijima o ostalim aferama poslalo je priopćenje u kojemu poziva medije na pridržavanje 'zakonskih normi i etičkih standarda' jer se kako tvrde, radi o 'medijskoj proizvodnji političkog pritiska'.

Neobično priopćenje Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ministra Pavu Barišića
Foto: Srednja.hr

Sveučilištu u Zagrebu nerijetko šaljemo upite o tekućim problemima o kojima izvještavamo, no kao i od Ministarstva obrazovanja, odgovore rijeko kada dobivamo. Začudilo nas je, stoga, što smo na redakcijski mail zaprimili priopćenje Sveučilišta o recentnim medijskim napisima vezanim uz aferu navodnog plagiranja rada ministra Pave Barišića.

No, možda i nije toliko iznenađujuće, budući da je poznato kako rektora Borasa i ministra Barišića povezuje organizacija pod nazivom Hrvatska paneuropska unije, u čijem predsjedništvu sjede obojica.

Priopćenje bez žiga Sveučilišta i potpisa spomenutog rektora prenosimo vam u cijelosti.

Sveučilište u Zagrebu protivi se metodama medijskog suđenja te apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda

Nakon što je imenovana nova Vlada Republike Hrvatske kontinuirani napadi na novog ministra znanosti i obrazovanja poprimili su razmjere pravog medijskog linča, odnosno medijskog suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju. Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine. Svrha je takva kumuliranja neutemeljenih optužbi i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima.

Posebno zabrinjava činjenica da je neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima. Predsjednik Etičkog odbora takvim je postupcima prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnog linča. No, prije toga, na inicijativu predsjednika, Odbor je Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2015. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. "hijerarhijski red postupanja" koji se izrijekom protivi ustavnom na čelu autonomije sveučilišta. U svezi s tim na Sveučilištu u Zagrebu već je pokrenuta inicijativa za podnošenje odgovarajuće ustavne tužbe. U konkretnom slučaju, predsjednik Etičkog odbora pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom "vađenja iz ormara" prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno, na dvama etičkim odborima sveučilišta u Splitu i u Zagrebu te na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, procesuirane odnosno odbačene i zaključene predmete.

Sveučilište u Zagrebu ovim putem izražava negodovanje i snažno protivljenje pojavama medijskog suđenja i etičkog okrivljavanja u neregularnim procedurama te apelira na sve sudionike da se u javnom djelovanju pridržavaju institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda. To je elementarna pretpostavka demokracije i poštovanja ljudskih prava u civiliziranom svijetu.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.