Očekivano: Vlada unatoč novim optužbama i pritiscima oporbe nije smijenila Barišića

U Saboru je danas oko 15 sati ipak započela rasprava o Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću. Bez obzira na nove informacije o potencijalnom autoplagijatu Pave Barišića, koje je jutros objavio portal Index.hr, premijer Plenković s ministrom Barišićem došao je u Sabor.

Foto: pavobarisic.eu.hr

S početkom današnjeg zasjedanja Sabora, portal Index.hr objavio je priču o novoj aferi ministra Barišića. Kako su doznali novinari spomenutog portala, protiv Barišića je podnesena nova prijava, ovaj put za autoplagijat. Navodi se kako je Barišić prijavljen u Njemačkoj, na Sveučilištu u Augsburgu, i to zbog autoplagiranja vlastite doktorske disertacije.

Ministar Barišić se na primopredaji branio po pitanju plagiranja i još četiri afere

Barišić se brani po pitanju optužbe za autoplagijat

Barišić se oglasio izjavom u kojoj tvrdi kako autoplagijat u Hrvatskoj još nije prepoznat, kako je optužba neutemeljena te da nema nikakva uporišta u zakonima i propisima SR Njemačke. Na svojim mrežnim stranicama reagiralo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kratkim priopćenjem u kojem nove optužbe karakteriziraju kao besmislene.

– Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Pojam »autoplagijata« koji uvode prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko te ružno svjetlo koje njihova optužba baca na ugledno Sveučiliste u Augsburgu nažalost nimalo ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice, kažu iz Ministarstva.

Znanstvenik svjetskog glasa pobrojao sve neetične radnje ministra Barišića

Nakon objavljene priče o autoplagijatu, mediji su očekivali reakciju MOST-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Vladi, koji se nije jasno izjasio po pitanju podrške ministru Barišiću. Rasprava u Saboru počela je pa ćemo uskoro saznati i mišljenje zastupnika MOST-a.

Mandat obilježen nizom afera

Podsjetimo, Pavo Barišić već se na samoj primopredaji Ministarstva branio po pitanju niza afera. Osim optužbi za plagijat, pojašnjavao je i navode da je smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta za filozofiju, te pisanja da je ‘superprofesor’ koji drži 19 kolegija s kojima trostruko premašuje normu.

Spomenimo i kako je Barišić 2006. razriješen dužnosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zbog sumnje u dvostruko naplaćivanje dnevnica i putnih troškova pojedincima.

Na primopredaji se branio i po pitanju navodnog dobivanja kredita s povlaštenim kamatama za stan u Splitu. 

Odgovori