Ovakvo nas vrijeme očekuje za vikend i prvi maj

S obzirom da su se ove godine karte za prvi maj posložile upravo onako kako većina ljudi priželjkuje, odnosno taj slobodni dan uspjet će se spojiti i pretvoriti u produženi vikend, vlada i veliki interes za vremensku prognozu, kako roštilji i ražnjevi ne bi eventualno pokisnuli. Ili kako mini trip ne bismo proveli u melankoliji uzrokavanoj kišnim vremenom. Stoga da vas odmah obradujemo, za prvi svibnja, očekuje nas suho vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 21 stupanj. Barem prema prognozama vodećih stručnjaka, koje se katkada izjalove, jer čudni su putovi ciklona.  

Kako bismo vam što precizniju prognozu predočili, konzultirali smo Državni hidrometeorološki zavod (u daljnjem tekstu DHMZ), meteo-info.hr i popularne ‘Norvežane’ odnosno stranicu yr.no.

'Hrvatska gori': Najveća temperatura 41,2 stupnja

Zagreb dnevna temperatura 19 stupnjeva uz povremenu naoblaku

Prema podacima DHMZ-a, u Zagrebu će u ponedjeljak, baš na prvi će najviša dnevna temperatura biti 19 stupnjeva, kako tvrde i Norvežani.

Međutim, DHMZ ostavlja i malu mogućnost kiše, dok norveška stranica s vremenskim prognozama, takvu opciju ne navodi u svojim prognozama.

Stranica meteo-info.hr, poput stranice yr.no, ne prognozira kišu za prvi maj u glavnom hrvatskom gradu, a najviša dnevna temperatura očekuju da će u Zagrebu biti 21 Celzijev stupanj.

Vremenska prognoza diljem Hrvatske tijekom sutrašnje norijade

Za Zagreb sutra svi navedeni izvori predviđaju kišu, dok za vikend prognoze pokazuju da bi moglo biti oblačno, uz najviše dnevne temperature 14 stupnjeva u subotu te 15-16 stupnjeva u nedjelju.

Prognoza za Split, Rijeku, Osijek i Zadar

Splićani, kao i vjerujemo mnogobrojni gosti koji će za vikend pohoditi naš najveći grad na Jadranu, imaju razloga za zadovoljstvo. Naime, u večeri s petka na subotu, mogla bi naletiti kiša, ali je potom cijeli ostatak vikenda, kao i u ponedjeljak, isključivo sunčano vrijeme. 

Prema DHMZ-u te Norvežanima, najviše dnevne temperature u Splitu će biti u subotu (15 / 16 Celzijevih stupnjeva), u nedjelju 16-17, a u ponedjeljak 17. Meteo-info.hr i tu je nešto optimističniji pa predviđa najvišu dnevnu temperaturu u subotu 19 stupnjeva te u nedjelju i ponedjeljak 20 stupnjeva.  

Otkrivamo kada će sunce zasjati u Zagrebu

U Zadru će vrijeme prema prognozama biti slično kao u Splitu. U večeri s petka na subotu, očekuje se nešto kiše, dok će najviše dnevne temperature u subotu, nedjelju i ponedjeljak biti 16 i 17 stupnjeva. Meteo-info.hr prognozira da će Zadar biti u nedjelju i ponedjeljak i topliji od Splita te da će najviše dnevne temperature dosezati i 21 stupanj.   

Prema DHMZ-u, u Rijeci postoji mogućnost za kratkotrajnu kišu u nedjelju i ponedjeljak, uz najviše dnevne temperature 15 i 16 stupnjeva. Iste najviše dnevne temperature predviđa i yr.no, s tim da oni prognoziraju mogućnost kiše samo za ponedjeljak. 

Meteo-info.hr pak predviđa mogućnost kiše u Rijeci u subotu, dok su nedjelja i ponedjeljak suhi, uz najviše dnevne temperature 17 u subotu, 17 u nedjelju i 19 u ponedjeljak. 

Od svih gradova, koje smo odlučili obraditi u ovoj analizi, za Osijek se najviše razlikuju prognoze. Tako DHMZ predviđa mogućnost kiše u subotu i nedjelju uz najviše dnevne temperature do 12 stupnjeva, uz odsustvo sunčanih perioda, dok je u ponedjeljak mogućnost kišnih oborina manja, uz sunčana razdoblja te najvišu dnevnu temperaturu od 17 stupnjeva.

Norvežani predviđaju za Osijek, kišu u subotu uz najvišu dnevnu temperaturu od 13 stupnjeva, dok su nedjelja i ponedjeljak suhi. Najviša dnevna temperatura u nedjelju u Osijeku će po njima biti 15 stupnjeva, a u ponedjeljak 18. 

Meteo-info.hr je i u ovom slučaju ‘vedra strana prognoze’, što im je ujedno i krilatica po kojoj su prepoznatljivi. Tako oni za Osijek predviđaju blagu naoblaku u subotu i ponedjeljak, dok je nedjelja isključivo sunčana. Po njima će u prijestolnici Slavonije u subotu biti najviša dnevna temperatura 16 Celzijevih stupnjeva, u nedjelju 18, a u ponedjeljak čak 21 stupanj. 

Odgovori