Pet pozitivnih vijesti koje su obilježile veljaču 2017.

Učinilo nam se kako je medijski prostor ispunjen nesretnim, tragičnim i tužnim vijestima, pa smo na portalu srednja.hr odlučili pokrenuti rubriku Pozitivne vijesti, u kojoj ćemo jednom mjesečno pobrojati sve pozitivne vijesti koje su se tog mjeseca dogodile. Među lijepim vijestima koje su obilježile veljaču tako su se našle one o STEM revoluciji u Hrvatskoj, polusatnoj ZET karti te novom solarnom sustavu kojeg je otkrila NASA.

Foto: srednja.hr; screenshot: YouTube, Facebook

Veljača je kratka, a kažu i prevrtljiva, ali smo ipak uspjeli pronaći pet pozitivnih vijesti koje su obilježile ovaj mjesec.

Od sutra u prodaji tramvajske karte za 4 kuna: Evo što trebate znati o njima

ZET uveo kartu od 4 kune

Pozitivna vijest za sve Zagrepčane i posjetitelje grada objavljena je već prvog dana veljače. Naime, tog su datuma u opticaj puštene polusatne ZET-ove karte za 4 kune. Polusatna je karta upotrebljiva za sva sredstva javnog prijevoza koja se nalaze u prvoj zoni. Korisnici karte za četiri kune mogu se voziti tramvajem, uspinjačom ili pak autobusom uz mogućnost presjedanja.
Ova je pogodnost odlična i za one koji do posla putuju pola sata ili manje, jer će se od veljače, umjesto kupovanja pokaza za 360 kuna, do posla i s posla moći voziti za svega 160 kuna mjesečno. O tome više možete pročitati ovdje.

Konačno ulazimo u 21. stoljeće: Prvih 7.000 mini računala poslano školama

STEM revolucija: Kampanjom prikupljeno 290 tisuća dolara, prvi micro:bitovi poslani u škole 

Sredinom siječnja Institut za razvoj i inovativnost mladih, poznatiji kao Croatian Makers, pokrenuo je crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja sredstva za opremanje škola micro:bit računalima. Prvotni cilj kampanje bio je prikupiti 60 tisuća dolara i pomoću tih sredstava opremiti Hrvatske škole micro:bit računalima. Javnost je kampanjom bila toliko oduševljena, da je prikupljeno vrtoglavih 290 tisuća dolara iako je sakupljanje sredstava bilo prekinuto i prije predviđenog trajanja kampanje.
Stvari su se odvile gotovo preko noći, pa je već sredinom veljače prvih 7 tisuća računala poslano u škole. 

– Micro:bit je malo računalo, a već postoji bogati ekosustav podataka, kao i projekata s kojima se može raditi. U mnogim aspektima su bolji od velikih kompjutora jer omogućuju iznimnu kreativnost i male ulazne barijere, a djeci će pomoći da od konzumenata tehnologije postanu kreatori, kazao je tada poduzetnik Nenad Bakić, inicijator kampanje. 

Više o STEM revoluciji  u hrvatskim školama pročitajte ovdje.

Petar u školi uopće nema informatiku, a europski je prvak u robotici

Hrvatski robotičari u Njemačkoj osvojili zlatnu medalju 

Na otvorenom prvenstvu Njemačke RoboCup Junior Qualifikation Sankt Augustin 2017. koje se održalo od 18. do 19. veljače, dvije Hrvatske ekipe robotičara odnijele su prvo mjesto. Rezultat je to velike volje, puno rada i odricanja naših učenika.

Jedan od natjecatelja bio je i Petar Slaviček, srednjoškolac s Hvara. Petar u školi nema informatiku, a programirati je naučio sam, kada je imao svega 11 godina. Umjesto da odmara od škole, vikendima putuje s Hvara u Zagreb, kako bi se sa svojim zagrebačkim timom pripremao za natjecanja poput ovog u Njemačkoj. Na otoku kaže, nije mogao naći nikog ambicioznog za robotiku poput njega, kao niti mentora koji bi ga vodio putem. Priču o Petru pročitajte ovdje.

6 stvari koje morate znati o novom solarnom sustavu kojeg je otkrila NASA

NASA otkrila novi solarni sustav sa sedam planeta na kojima je možda moguć život 

Prošloga tjedna NASA je izvijestila kako je otkriven novi solarni sustav TRAPPIST-1, koji se nalazi se 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Sustav se sastoji od sedam ekstrasolarnih planeta, za tri od koja NASA smatra da su naseljivi.
Svi planeti su svojoj zvijezdi bliže no što je Merkur Suncu, pa se tako pojedini planeti mogu vidjeti s tla svog susjednog planeta. 

Šest činjenica koje morate znati o novom solarnom sustavu pročitajte na ovom linku.

Pozitivna strana velikog požara: studenti kolegama pružili utočište i utjehu

Solidarnost studenata za vrijeme požara u studentskom domu Cvjetno naselje

Veliki požar u srijedu je zahvatio 4. paviljon studentskog doma Cvjetno naselje. Uništeno je 12 soba, a nekoliko studenata ostalo je bez svih svojih stvari. Za sada je Ministarstvo svakome od njih obećalo isplatiti 4 tisuće kuna jednokratne pomoći, a ostatak odštete studenti bi mogli dobiti nakon što se utvrde okolnosti nesreće.
Nitko od studenata nije teže ozlijeđen, a samo dvoje ih je zatražilo liječničku pomoć, jer su se nagutali dima. U čitavoj zbrci stradala je jedna starija gospođa, koju je pregazilo vatrogasno vozilo. Gospođi je amputirana noga, a nekoliko je dana kasnije, na žalost, umrla od posljedica stradavanja. 

Ipak, u čitavoj ovoj tužnoj priči moramo izdvojiti i jednu pozitivnu, a to je solidarnost i veliko srce koje su pokazali studenti i njihovi predstavnici prema unesrećenima.
Tako su upravo studenti susjednog paviljona bili prvi koji su pokušali ugasiti požar, prije no što su vatrogasci stigli na mjesto nesreće. Osim smještaja, studenti su kolegama bez soba, ponudili namirnice i druge potrepštine, budući da su pojedinci izletjeli iz požara bez da su uspjeli bilo što iznijeti. 

Za svaku je pohvalu i brza reakcija članova Studentskog zbora u Zagrebu, koji su odmah stigli na mjesto nesreće, te su uz pomoć djelatnika studentskog centra potražili adekvatan smještaj za studente 4. paviljona. Pozitivnu priču o studentskoj solidarnosti za vrijeme ove nesreće pročitajte ovdje.

Odgovori