Hrvatska

Upisi u srednju školu obavljati će se preko interneta

Objavljeno 09.11.2012 16:12 piše N.T.
Upisi u srednju školu obavljati će se preko interneta

Nakon što se sustav upisa na fakultete uvelike informatizirao sličan proces predstoji za upise iz osnovnih u srednje škole. Sustav koji će se koristiti biti će uvelike sličan onome koji već nekoliko godina koriste maturanti.

Učenici osnovnih škola diljem Hrvatske više neće morati s buntom papira obilaziti srednje škole i strepiti do zadnjeg časa jesu li upisani.

- Iduće godine upisi u srednje škole bit će isključivo putem interneta, bez papira. Neće morati nikakve papire - domovnice, izvode iz matičnih knjiga ili svjedodžbe nego će biti upisani, sustav će im reći da su upisani u tu i tu školu te da se pojave tog i tog dana u tom i tom razredu, pojasnio je direktor Carneta Zvonimir Stanić, za danas.net.hr.

Sustav je već od prije isproban na maturantima, te će se uz neke manje modifikacije koristiti za upise u srednje škole.

- Učenik odabere 10 škola koje želi upisati, složi svoje prioritete koje će moći mijenjati kada vide otprilike koji su na listama. U jednom će se trenutku lista zaključati i znat će gdje su upali, rekao je Stanić.

Pripreme za početak korištenja sustava već su u punom zamahu.

- Lozinke učenici već imaju, a dobit će još i pin i to će koristiti za ulazak u sustav. Moći će vidjeti svoje ocjene, natjecanja koja su pohađali, a utječu im na upis u srednju školu te vidjeti sve one druge stvari, po kriterijima koje Ministarstvo donosi za upise u srednju školu, a koje utječu na bodove za upise, pojašnjava Stanić.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.