Pretraga

Što način na koji jedete govori o vama?

A- A+

Mnogi od nas o karakterima drugih sude prema tome kako pristupaju svakodnevnim sitnicama. Koliko jak imaju stisak pri rukovanju, kako se oblače, grizu li nokte ili kakav im je rukopis. Little things.com donosi ne znanstvenu, ali ipak zanimljivu tipologiju ljudi prema načinu na koji pristupaju hrani.

Flickr | srednja.hr

Izdvojeni članak

Studentska rješenja za globalni problem viška hrane

Mnoge, naizgled banalne, svakodnevne navike mogu puno toga otkriti o našoj ličnosti. Pristup hrani sigurno je jedan od njih.

Sigurno ste se do sada našli za stolom s različitim ljudima. Dok neki uništavaju sve pred sobom s jednakom energijom kojom gase tab YouTubea na kojem slučajno kliknu na novu pjesmu Connecta, drugi vilicom prebiru po krumpir pireu dok se ne ohladi i osuši dovoljno da se njime može razbiti prozor.

Neki mljackaju, neki su neuredni, neki rade neobjašnjive stvari poput odmotavanja kupusa sa sarmi. Sve je to itekako povezano s time kako pristupamo drugim stvarima u životu. Od poznate izreke  ‘Ono si što jedeš’ možda bi bilo točnije ‘Ono si kako jedeš’.

Donosimo podjelu pshiholoških tipova prema pristupu hrani!

Izdvojeni članak

Hrana koja vas čini još gladnijima

Spori

Ako objedu pristupate sporo, pažljivo prebirući po tanjuru i temeljito žvačući svaki zalogaj, postoje dvije moguće opcije.

Bihevioralna psihologinja Juliet Boghossian za Huffington Post tvrdi da su ljudi koji sporo jedu vole držati stvari pod kontrolom i znaju cijeniti male stvari u životu. Ljudi su to koje nije lako izbaciti iz njihovog ritma, koji na poslu piju kavu do 11 bez obzira na rokove, jer rokovi će svakako proći, a jutarnji ritual ti nitko ne može vratiti.

S druge strane, sporo objedovanje može biti znak nedostatka energije ili lošeg raspoloženja.

Bilo kako bilo, sporo objedovanje ima svoje zdravstvene prednosti. Sporo jedenje povezano je sa smanjenim unosom kalorija, većim osjetom sitosti i većim zadovoljstvom nakon objeda.

Izdvojeni članak

Nutricionisti razbili duboko ukorijenjene mitove o hrani

Brzi

S ovim tipom susreli su se svi, i ne, objašnjenje da su se cijelo djetinjstvo za hranu morali boriti sa starijim bratom nije objašnjenje. Ljudi koji jedu brže nego što ljudi izlaze iz tramvaja u osmom mjesecu zapravo su ambiciozni, orijentirani ka ciljevima, otvoreni prema novim iskustvima i skloni su nestrpljivosti.

– Brzina kojom jedu otkriva brzinu s kojom ste se spremni uhvatiti u koštac sa životnim problemima, objasnila je Boghossian.

Ipak, ručak-sprinteri bi trebali malo stati na kočnicu jer je brzo jedenje povezano s raznim zdravstvenim rizicima, od kojih je najveći sklonost prejedanju i debljanju.

Izdvojeni članak

Ljuta hrana odlično djeluje na vaše tijelo i liniju, doznajte kako!

Pustolov

Pustolovi su oni koji sa zanimanjem i znatiželjom isprobavaju jela koje drugima nisu ni oku ugodne. To su ljudi koji kažu da je kineski restoran u kvartu prevara jer mogu pročitati imena svih namirnica i koji na pizzi mogu bez problema zamisliti voćnu salatu.

Biti pustolov što se tiče hrane iznimno je pozitivna stvar, ukoliko svoj avanturizam ne pokušavate prenjeti na druge jer u tom slučaju riskirate da postanete davež.

Što se psihologije tiče, pustolovi za stolom su pustolovi u životu. Odvažni, otvoreni za nova iskustva i spremni za istupanje iz vlastite zone ugode.

Izdvojeni članak

Studentice se nezdravije hrane i manje vježbaju od svojih kolega

Izbirljivi

Još jedan vrlo poznat tip. Izbirljivi su ljudi kojima je lakše nabrojati hranu koju su voljni jesti neo onu koju nisu. Oni koji iz juhe na rub tanjura izbacuju mikro komadiće mrkve iz vegete. Koji vole pizzu ali samo sa sirom jer ne jedu hranu ”boje mesa”.

Prema psihologinji Jennifer Hormes, takvi ljudi neurotični su i kada se ustanu od stola.

– Istraživanja o fobijama spram hrane pokazala su da je odbijanje da se proba nepoznata hrana povezano s anksioznim stanjima i neurozom, rekla je psihologica.

Izolatori

Ovaj tip je malo rjeđi od ostalih, ali ako ste ikada sreli jednoga, sigurno ste ga zapamtili. Izolatori su ljudi razdvajaju svu hranu na tanjuru, ne dozvoljavajući ni jednoj namirnici da dodiruje drugu.

Iako se ovakvo ponašanje vrlo lako na prvu može okarakterizirati kao OKP-ovsko, itekako postoji metoda u ‘ludilu’ ljudi koji ovo rade. Izolatori su vrlo oprezni ljudi koji vode puno računa o detaljima u svemu što rade.

Boghossian tvrdi da je ovakvo ponašanje znak da je osoba orijentirana ka izvršavanju zadatka u potpunosti i da gotovo tvrdoglavo odbija početi s novim poslom dok jedan ne završi.