Kreativni nered

Umjesto da naprave klasičan crtani film, dvojica maturanata iz varaždinske Elektrostrojarske škole spojila su tematiku bajke s Domovinskim ratom. Vedran i Tomislav su iskoristili svoje vještine u animaciji i slaganju priče, a rezultat je bio vlastiti crtani film 'Djevojčica sa žigicama'. Osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju, a žiri su oduševili svojom zrelošću u scenariju ali i odličnim efektima.

Kreativni maturanti crtanim filmom odnijeli zlato na državnom natjecanju
Vedran i Tomislav

Maturanti Elektrostrojarske škole u Varaždinu nedavno su pobijedili na državnom natjecanju iz grafičkih tehnologija i AV oblikovanja. Tomislav Bukal i Vedran Gložinić, inače razredni prijatelji, odlučili su napraviti ekranizaciju bajke 'Djevojčica sa šibicama' ali s vlastitim preinakama. Scenarij i način na koji je priča grafički napravljena oduševio je žiri, a dečki su odnijeli prvo mjesto. Provjerili smo s njima kako točno izgleda kad se radi crtani film i gdje se vide u budućnosti.

Podijelili zadatake po svojim vještinama i odradili odličan posao

'Djevojčica sa šibicama' jedna je od najpoznatijih i najtužnijih bajki. Tomislav i Vedran su odlučili povezati takvu atmosferu priče s tematikom Domovinskog rata. Ova kombinacija bila je dobitna jer je žiri bio oduševljen, a njihov crtani film, koji možete pogledati na kraju teksta, razlikovao se od svih drugih na natjecanju. Međutim, nije bilo lako izraditi ovakav projekt.

- Prvo smo napravili scenarij, pa animaciju, efekte i montažu. Cijeli proces trajao je oko mjesec dana redovitog posla. Zadnja dva tjedna smo svaki dan i do nekoliko sati radili, kazao nam je Vedran Gložinić.

Vedran se oduvijek htio baviti filmovima pa mu nije bilo teško napraviti priču, dok Tomislav već duže vrijeme crta i animira u raznim programima za grafičko oblikovanje. Kad su te vještine spojili s kreativnim idejama i mentorstvom profesora Ratka Jakopeca, osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju iz grafičkih tehnologija i AV oblikovanja.

Uz puno znanja, volje i truda, svugdje se može uspjeti

Iako maturant smjera medijski tehničari, Vedran Gložinić, gaji zaljubljenost prema ovakvim projektima, želja mu je upisati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

- Planiram se baviti bazama podataka, a multimedija mi uvijek može biti sredstvo koje bi proučavao u slobodno vrijeme. No ako mi se ukaže prilika volio bih raditi na ovakvim ili većim projektima, otkrio nam je Vedran. Svoj profesionalni put u multimediji vidi njegov kolega Tomislav, koji već duže vrijeme crta i animira, a daljnju edukaciju potražit će na Medijskom sveučilištu u Koprivnici.

Unatoč tome što je danas teško pronaći posao u gotovo svakoj struci, ovi inovativni maturanti voljeli bi jednog dana imati posao u struci u Hrvatskoj. - Uz puno truda, volje i znanja, svugdje se može uspjeti, poručili su svim srednjoškolcima koji su nesigurni u svoje snove.

Zreli, skromni i marljivi
Mentor Ratko Jakopec iznimno je ponosan na svoje učenike, a saznali smo da ih je pohvalio za zrelost koju su kao maturanti pokazali. Obitelj i prijatelji jako su sretni zbog ove pobjede, no dečki su skromni i tvde da smo žele dalje nastaviti raditi na ovakvim projektima. 

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.