Pretraga

Dva hrvatska bisera među najtalentiranijim nogometašima svijeta

A- A+

Ako niste nogometni skaut, pozorni pratitelj kadetskih turnira ili zagriženi igrač Football Managera, vjerojatno vam imena Guido Vadala, Youri Tielemans, ili Ryan Ledson ništa ne znače. No prema uglednom britanskom dnevniku The Guardianu, ovo su dečki za koje će se puno čuti narednih godina. Oni su naime objavili popis 40 najtalentiranijih igrača svijeta. Među odabranima su i hrvatski biseri Nikola Vlašić te Ante Ćorić.

Foto: hns-cff.hr

Ugledni britanski dnevnik The Guardian, objavio je popis 40 najtalentiranijih igrača svijeta, rođenih između prvog rujna 1997. i 31. kolovoza 1998. Među odabranima su se našle nade dvaju najvećih hrvatskih klubova – Hajdukov Nikola Vlašić te Dinamov Ante Ćorić.

Izdvojeni članak

Brat Blanke Vlašić postao najmlađi Hajdukov strijelac u eurokupovima

Španjolci imaju najviše ‘budućih superzvijezda’

Da ljestvica ne bi bila tendenciozna, u spomenutom izvoru su uključili veliki broj dopisnika iz cijelog svijeta u izbor najtalentiranijih. Tako su se među 40 imena, koji su bez rangiranja popisani, našli nogometaši iz 30-ak zemalja.

Od Meksika, Vijetnama, preko Švedske do Južnoafričke Republike. Najmlađi među odabranima je ‘srpski Falcao’ odnosno maestralni centarfor Crvene Zvezde Luka Jović. On će 23. prosinca napuniti tek 17 godina.

Najviše predstavnika među budućim superzvijezdama imaju Španjolci četiri, dok po dva uz Hrvatsku imaju Brazil, Njemačka, Engleska, Francuska te Nizozemska. Primjerice Talijani i Argentinci imaju po jednoga.

Izdvojeni članak

Devet Hrvata među najtalentiranijih 50 nogometaša slavenskog svijeta

Ćorić kreativac, Vlašić atleta

Ante Ćorić, već je kao 12-godišnjak otišao u akademiju Red Bulla u Salzburgu. Poslije četiri godine tamo, Dinamo ga je odlučio vratiti, za što je morao izdvojiti gotovo dva milijuna eura.

Iako mu je tek 17 i pol godina, Ante pokazuje veliki potencijal i tehničku virtuoznost te sve češće dobiva priliku igrati u seniorskoj momčadi. Prije nekoliko tjedana uspio je zabiti i izvrstan zgoditak u Euroligi, protiv Astre Giurgiu.

S druge strane Nikolu Vlašića krase drugačije nogometne osobine, a zanimljivo i ovaj je, od prije deset dana 17-godišnjak, već zabio gol za Bile u eurokupovima. U drugom pretkolu Europske lige, sudjelovao je pogotkom u gostujućoj pobjedi Hajduka nad irskim Dundalkom, čime je postao najmlađi strijelac Splićana u europskim nadmetanjima.

Napomenuli smo da ga odlikuju različite nogometne vrline, u odnosu na Ćorića, a to su prije svega atletičnost i izdržljivost. Obzirom da mu je otac Joško (inače otac i visašice Blanke Vlašić nap. a.) bio desetobojac i majstor fizičke pripreme, uopće ne čude vanserijske tjelesne sposobnosti mladog Nikole. Nadajmo se da će, kako i u The Guardianu očekuju, ovaj dvojac zablistati za nekoliko godina, a kako sada stvari stoje, na odličnom su putu.