Pretraga

Evo kako ostati u formi tijekom zimskog perioda

A- A+

Pred nama je hladni period godine, kada prosječna osoba smanjuje fizičke aktivnosti koje uz povećan unos kalorija vode prema gomilanju masnih naslaga, a time i do slabijeg psihofizičkog stanja. Posljedicom toga mogu ispaštati i vaše školske odnosno fakultetske obveze. Stoga donosimo nekoliko načina da ostanete u dobroj formi i tijekom zimskog doba.

Kako se spušta kazaljka na termometru, tako se obično smanjuju i fizičke aktivnosti, a izležavanje pred televizorom i slične sesilne navike se uvećavaju. Kombinacija svega toga onda osim vanjskih posljedica na tijelu, ostavlja traga i na unutarnje stanje što svakako utječe na normalno funkcioniranje.

Izdvojeni članak

Vježbe za zategnutu i oblikovanu stražnjicu

Da ne biste upali u ‘zimski san’ pravo je vrijeme za razmišljanje o prevenciji te formiranju zdravijih navika. Centarzdravlja.hr nudi pet preporuka za ostajanje u formi i tijekom predstojećih hladnih dana. No savjeti se mogu primijenjivati i tijekom cijele godine.

1. Opskrbite se sezonskim voćem i povrćem da bi u tijelo unijeli dovoljnu dozu vitamina i minerala. Međuobroke obogatite voćem, a iz ručka izbacite visokokalorične priloge i zamijenite ih povrćem.

2. Ako već morate i volite nešto grickati zamijenite čips, kokice, prženi kikirikij orašastim plodovima poput badema, lješnjaka, indijskih orašćića i sličnog. No i u tom slučaju pripazite na količinski unos.

3. Gazirana pića u organizam unosite vodu i prirodne sokove (limunada, ocijeđena naranča ili grejp…)

4. Uz odgovorno ponašanje prema svome organizmu u smislu unosa hrane i pića, tjelesnu formu valja održavati i fizičkom aktivnošću. Kontinuiranim vježbanjem od 15 minuta, 2-3 puta tjedno pozitivno ćete utjecati na zdravlje i učvrstiti tijelo. Uz to ćete imati volje i za misaone zadatke koji vas čekaju.

5. Da se s time ne biste ‘švercali’, najbolje je u tjednom raporedu odrediti vrijeme koje će iti rezervirano za vježbanje i ostati dosljedan toj odluci.