Pretraga

Evo zašto treba redovno voziti bicikl

A- A+

Mada je jednostavnije sjesti u tramvaj, bus ili automobil te se odvesti do odredišta, beneficije koje donosi vožnja biciklom, možda vas navedu na ideju da ipak odlučite sjesti na ovo mehaničko prometalo. Osim što će vožnja biciklom utjecati na vaš fizički izgled, poboljšat će i seksualni život te odstraniti svakodnevni stres. Donosimo i nekolicinu drugih razloga zašto treba voziti ovo prijevozno sredstvo na dva kotača.

Foto: www.cyclelicio.us

Bicikl je pojedincima prijevozno sredstvo, dok se drugi njime koriste kako bi doveli liniju u red ili se upustili u avanturističke pothvate. Bilo kako bilo, ova ne pretjerano naporna aktivnost donosi organizmu niz fizičkih, ali i psihičkih dobrobiti. Portal body.ba donosi razloge zašto bi trebalo voziti bicikl.

Izdvojeni članak

Studenti izumili bicikl koji je nemoguće ukrasti

Vožnja biciklom podmlađuje

Redovna vožnja biciklom djeluje protiv starenja, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Stanford. Naime oni su došli do otkrića da povećanje cirkulacije tijekom vožnje, povećava i protok kiseline do površinskih stanica na koži.

Na taj se način eliminiraju različiti toksini, pročišćava ten te pojačava proizvodnja kolagena.

Utječe na kvalitetniji san

Da biste ujutro bili svježi, vrlo je preporučljivo koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo do škole, fakulteta ili radnog mjesta. Osim toga, ako tijekom dana vozite bicikl, nemojte sumnjati u kvalitetan odmor i san. Znanstvenici sa Stanforda su utvrdili da jedna polusatna vožnja na dan, smanjuje probleme s nesanicom za čak 50 posto.

Poboljšava seksulani život

Fizičke aktivnosti poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, što je ključno za veći libido. Istraživanje sa Sveučilišta Cornell utvrdilo je da osobe koje redovno pedaliraju, imaju više seksualne energije, nego li oni koji ne prakticiraju vožnju biciklom.

Kod žena fizička aktivnost može odložiti menopauzu za 2 do 5 godine, dok muškarci koji voze bicikl imaju 30 posto manje šanse postati impotentnima.

Utječe na dobrobit probavnog sustava

Odrasle osobe koje prakticiraju redovnu vožnju bicikla, troše deset puta više kiselina, od količine koju bi potrošili sjedeći na kauču ispred tv-a. Kiselina je ključna za digestivni sustav pa ukoliko vozite bicikl, vaše će tijelo stimulirati bolju probavu hrane.

Izdvojeni članak

Novom odlukom biciklistima zabranjeno korištenje mobitela

Mršavljenje zagarantirano

Ljudi koji svakodnevno voze bicikl, imaju brži metabolizam te tako njihovo tijelo troši više kalorija. Sve to naravno uzrokuje i otapanje masnih naslaga. Na spomenutom izvoru navode da poslije samo nekoliko sati vožnje bicikla, već se mogu uočiti pomaci na tijelu, osobito u predjelu grudi, bedra i stražnjice.

Snažniji mišići

Umjerena vožnja biciklom, a svakako i ona ekstremna na brdsko-planinskim terenima, učvršćuje mišiće cijelog tijela, posebice one na nogama. Kome nije u interesu biti zategnut s prekrasno oblikovanim tijelom?

Antistresno sredstvo na dva kotača

Vožnja biciklom čini vas sretnijim, zadovoljnijim, druželjubivijim i odstranjuje svakodnevni stres i depresiju.

Pojedina istraživanja su pokazala kako samo 20 minuta bicikliranja dnevno, umanjuje stres za trećinu, a razlog leži u blokiranju hormona koji luče stres.

Nije previše naporna aktivnost

Naravno ako ne govorimo o nekom profesionalnom biciklizmu, vožnja umjerenim tempom do škole ili faksa, uz poglede koje susrećete usput i nije nešto što će vas pretjerano iscrpiti. Uz to i ne opterećuje zglobove, kao što to čini većina drugih sportova.

Izdvojeni članak

Prošao biciklom 60 država: Želim zauvijek putovati i živjeti bez straha

Uz biciklizam postajete druželjubiviji

Osobe koje se redovno bave vožnjom bicikla, opuštenije su i sklonije druženju s prijateljima, ističu znanstvenici s Harvarda. S tim u vezi su preporučljive i zajedničke vožnje pa se stoga u sljedećoj prilici, pridružite jednoj takvoj.

Vožnja kao ‘eliksir mladosti’

Zaboravite na razne tablete za očuvanje imuniteta i fokusirajte se na biciklizam, kao recept za dulji život. Umjerena vožnja aktivira stanice koje vas štite od bolesti i raznih upala.

Bicikl – uvijek i svuda

Bicikl mogu voziti svi, bez obzira na starosnu dob. Lako je dostupan te ga je moguće svugdje parkirati. Osim toga često ćete za vrijeme gužvi u gradu, brže stići na odredište nego da koristite automobil.

Pomaže kod oboljenja pluća

Čak i oni koji su bolesni te se muče s astmom ili kroničnim bronhitisom, mogu se baviti biciklizmom. Uz to će im redovna vožnja umanjiti bolove i teškoće koje sa sobom nose navedene bolesti.