Pretraga

[Fotogalerija] Ruke i stopala NBA igrača Derricka Rosea uklonjeni s Tuškanca

A- A+

Jedna od četiri skupine Eurobasketa igra se u zagrebačkoj Areni, a slaba posjećenost radi koje neki upiru prst u političku garnituru na vlasti u savezu, drugi u skupe ulaznice, lošu promociju ili HRT-om koji ne prenosi sve utakmice s Laništa ukazuju na kakvoj je cijeni košarka u Hrvatskoj. Najbolji primjer da su političari glasni samo oko skupljanja vlastitih koševa izvan sportskog terena je i devastirano igralište Tuškanac.

Prije i poslije Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

[Top sportašica] Sara Plavljanin predvodila Sveučilište u Zagrebu do europskog zlata u košarci

Jedno od kultnih i atraktivnijih igrališta, ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj državi, izdržalo je tek nešto više od šest mjeseci. Renovirano je 2013. godine kada je u sklopu Adidas turneje u Hrvatsku stigao NBA igrač Derrick Rose. On je tom prilikom ostavio otisak svojih stopala i ruku koji je godinu poslije prekriven s novim slojem podloge.

Koncerti uništili igralište

Cijelo igralište je devastirano nakon koncerta koji se tamo održavao, a prilikom kojeg nije postavljena zaštitna podloga pa je u nekoliko dana tisuće ljudi izgazilo podlogu, prolilo pića i gasilo opuške. Ne treba zanemariti ni tešku opremu za postavljanje pozornice, frižidera i ostalih popratnih sadržaja koji nisu pomogli u očuvanju podloge.

– Kada bude koncert postavljaju se bine, šankovi, a posjetitelji gase cigarete po terenu. Teren bude prljav dva tri dana poslije događaja. Kantu za smeće u kutu igrališta nitko ne čisti. Ostale su od garaža pa ih oni očiste, ali tu u kutu nitko, rekao nam je Marko, redoviti igrač na Tuškancu.

Loptanje između grada Zagreba i Cibone

Kada smo upit o devastiranom igrališta poslali gradu Zagrebu usmjerili su nas na KK Cibona koji je zakupac prostora. Oni nisu htjeli komentirati situaciju, a nedavno su za Dnevnik HRT-a izjavili kako u stečaju ne mogu trošiti novce na stavke s kojima će upasti u dublje financijske probleme.

Igralište ima dobro osvjetljenje te se nalazi na atraktivnoj lokaciji pa nije čudno vidjeti ljubitelje loptanja ispod obruča usred igre. Oni pritom moraju paziti da ne naprave krivi korak s kojim bi stali na poderani dio podloge ili da im lopta krivo ne odskoči.

Pitanje na koje ne postoji odgovor jest tko je bio toliko nemaran da dozvoli održavanje koncerata na igralištu, a igrači s Tuškanca imaju dodatne brige s obzirom na to da su novi koncerti najavljeni za zimu.

– Sramota je da je igralište u takvom stanju s obzirom na samu lokaciju, ali i status koji ima u Ciboninoj povijesti, ali i samoj povijesti grada Zagreba. Od mjesta na kojemu su se skupljali mnogi da bi igrali ili samo se družili na njemu,igralište više ne liči na sebe. To je bio apsolutni spektakl prilikom otvorenja a sada izgleda kao da je u nekoj zabiti, a ne u centru Zagreba, rekao nam je Vjekoslav, bivši igrač na Tuškancu.