Pretraga

Halilović postao daleko najmlađi debitant Vatrenih

A- A+

Alen Halilović ubilježio je prve minute u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, postavši s nepunih 17 godina, daleko najmlađi debitant Vatrenih. Najduže je taj rekord držao Anthony Šerić, koji je u svibnju 1998. s 19 godina četiri mjeseca i 14 dana nastupio za Hrvatsku. Tek je u veljači 2011. granicu sljedeći pomakao Šime Vrsaljko. Halilović je imao svoj prvijenac u Ženevi protiv Portugala, a prema uglednom nogometnom portalu Goal.com, zaradio je podjednaku ocjenu za nastup kao i strijelac odlučujućeg pogotka Cristiano Ronaldo.

www.gnkdinamo.hr

Alen Halilović upisao je u prijateljskoj utakmici protiv Portugala prve minute u dresu seniorske Hrvatske nogometne reprezentacije. Time je postao daleko najmlađi vatreni kome je to pošlo za rukom i nogom, budući da je u ponedjeljak imao svega 16 godina 11 mjeseci i 22 dana. Prije njega rekorder je bio Radošević, a najduže je najmlađi debitant bio Anthony Šerić, koji je rekord držao od svibnja 1998. do veljače 2011.

Izdvojeni članak

Radošević: Ne obazirem se na ono što se o meni piše, o sebi govorim na terenu

Tragičar Anthony Šerić

Već smo spomenuli da je gotovo 13 godina ovaj australski Hrvat držao rekord kao najmlađi debitant Hrvatske nogometne reprezentacije, da bi se zatim u dvije iduće godine statistika pomaknula još tri puta. Anthony Šerić je u dobi od 19 godina, četiri mjeseca i 14 dana debitirao u prijateljskom susretu protiv Slovačke 29. svibnja 1998., baš uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, gdje će se okititi broncom.

Međutim tragikomična sudba je zadesila ovog igrača. Naime osim u Francuskoj, Anthony Šerić bio je dio Hrvatske nogometne reprezentacije i na svjetskim prvenstvima u Japanu i Južnoj Koreji 2002. te u Njemačkoj 2006., a da pritom nije odigrao ni sekundu niti jedne utakmice na ova tri velika natjecanja.

Na mjestu najmlađeg debitanta, zamijenit će ga 2011. godine Šime Vrsaljko, koji će ubilježiti prvi nastup u dobi 19 godina i 30 dana. Zanimljivo, da se računa povijest Hrvatske nogometne reprezentacije prije 1990., nijedan od ova dva igrača ne bi nosio ovaj prestižni rekord. Zlatko Čajkovski, sjajni Dinamov igrač, poslije i strateg ubilježio je 1942. godine svoj prvi nastup za tadašnju hrvatsku državnu tvorevinu u dobi od 18 godina 11 mjeseci i osam dana.

Izdvojeni članak

Mateo Kovačić: Liga prvaka je ipak važnija od maturalca

Togoanac s 13 godina nastupio u kvalifikacijskoj utakmici

Gledajući najmlađe debitante nogometnih reprezentacija diljem svijeta, ističe se svojim vrlo ranim nastupom Stephen Appiah, koji je prvi nastup za Ghanu ubilježio na svoj 16. rođendan. Ovaj igrač sada ima 32 godine, a nakon bogate reprezentativne i klupske karijere, od prošle godine je odlučio sreću potražiti u novosadskoj Vojvodini.

Španjolski, francuski, nizozemski te engleski najmlađi debitanti bili su 17-godišnjaci. Vrijedi izdvojiti Jan van Breda Kolffa, najmlađeg igrača koji je obukao dres Nizozemske, koji taj rekord drži već 102 godine. Nastupio je 1911. godine protiv susjedne Belgije u dobi od 17 godina i 74 dana.

Najmlađi talijanski i njemački debitanti već su dohvatili punoljetnost. Rekord kod Azzurra drži legendarni Interist Giuseppe Bergomi, koji je za najbolju selekciju svoje zemlje nastupio u dobi od 18 godina i 113 dana. Najmlađi kojem su njemački izbornici dali povjerenje je Mario Götze, koji je imao 18 godina, pet mjeseci i dva tjedna na dan svog prvog nastupa.

Za kraj smo ostavili najvećeg ili jednog od dva najveća nogometaša u povijesti, Brazilca Pelea. On je prvi put nastupio za nacionalni tim u dobi od 16 godina, da bi već u 17. osvojio svoje prvo od tri svjetska prvenstva. Alen Halilović je također prvi nasup ubilježio u 16-oj. Neka se povijest ponovi, pa i on postane 17-godišnjak s krunom svjetskog prvaka. Ako bude imao i nešto dana preko 18, nećemo se buniti.

Dodajmo da se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najmlađi debitant neke nogometne zemlje navodi Togoanac Souleymane Mamam, koji je u dobi od 13 godina i 310 dana, nastupio za svoju zemlju u kvalifikacijskom dvoboju protiv Zambije.