Pretraga

Hrvatski student prvak u bacanju kugle na sveučilišnom prvenstvu SAD-a

A- A+

Jedan od najboljih hrvatskih bacača kugle, 22-godišnji Filip Mihaljević, drugu godinu za redom postao je prvak američkog NCAA u spomenutoj atletskoj disciplini. ‘Livanjski torpedo’ ovoga puta je na završnici američkog sveučilišnog prvenstva kuglu bacio maestralnih 21.30 centimetara!

foto: Facebook

Time je Filip postavio rekord svoga Sveučilišta Virginia, a na 18 centimetara se približio Stipi Žuniću, koji je hrvatski rekorder u ovoj disciplini. 

Izdvojeni članak

[Top sportašica] Sjajna Porečanka među pet najboljih odbojkašica američkih sveučilišta

– Natjecanje je bilo idealno, bio sam jako motiviran posebno poslje ozljede u dvorani zbog koje sam propustio skoro cijelu dvoransku sezonu. Ja stvarno uživam u direktnom natjecanju sa drugim velikim bacačima a ovo je bilo najveće college natjecanje i to moje zadnje, tako da sam baš želio maksimalno uživati. Mi smo se spremali i tempirali formu za ovo natjecanje, tako da nisam bio iznenađen rezultatom, ali sam bio presretan kad sam vidio 21.08 u trećoj a pogotovo 21.30m u zadnjoj seriji, rekao nam je Filip Mihaljević.

Inače godinama pratimo uspjehe ovog mladog bacača kugle rodom iz Livna, koji će se danas u finalu NCAA-a okušati i u bacanju diska. U svojoj kratkoj bacačkoj karijeri ostvario je izvrsne rezultate pa nabrojimo neke od njih.  

Osvojio je titulu na Europskom atletskom prvenstvu do 23 godine u estonskom Tallinnu. U Portlandu je prošle godine osvojio broncu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, sedmerostruki je prvak Hrvatske u bacanju kugle, ali i diska. 

Bio je srebrni na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Rietiju gdje je kuglu bacio 20,23 metra. Plasirao se i na prošlogodišnje Olimpijske igre u Rio, ali tamo nažalost nije uspio ući u finale. Usput pripomenimo da bi s ovim hicem, kojim je pobijedio na NCAA-u, bio u finalu kugle u Brazilu.

Radi bolje sinteze studija i ozbiljnog bavljenja sportom, Filip se još prije par godina odlučio otići na fakultet u Sjedinjene Američke Države. 

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski atletičar preokretom u zadnjoj seriji stigao do europskog zlata u bacanju kugle

Trenutno živi u Charlottesvilleu, a studira na Sveučilištu Virginia. Koliko je snažno natjecanje koje je osvojio, svjedoči utjecaj i masovnost organizacije koja ga provodi. 

Naime, National Collegiate Athletic Association (NCAA) je krovno sportsko udruženje američkih sveučilišta, u čijim natjecanjima sudjeluje oko 450.000 studenata s više od 1.280 američkih i kanadskih sveučilišta te fakulteta.

Pogledajte Filipov hitac i reakciju, nakon što je kuglu bacio na svima ostalima nedostižnih 21,30 centimetara.