Pretraga

Hrvatski studenti doputovali su kući s pet medalja iz Rotterdama

A- A+

U Rotterdamu su prošli petak zatvorene Europske sveučilišne igre na kojima je nastupilo 122 studenta iz Hrvatske. Sa srebrom su se vratili nogometaši VERN-a i stolnotenisači zagrebačkog Sveučilišta, a treće su mjesto osvojile tenisačice iz Splita, veslači iz Zagreba i zagrebačka stolnotenisačica Mateja Magličić. Organizacija u Rotterdamu uglavnom nije ispunila njihova očekivanja, a najviše je pritužbi zbog loše prehrane.

UniSport Hrvatska

Na drugim po redu Europskim sveučilišnim igrama, koje su se od 28. srpnja do prošlog petka održale u Rotterdamu,  nastupilo je skoro tri tisuće natjecatelja iz 34 zemlje u deset različitih sportova. Četiri hrvatska sveučilišta i jedno veleučilište u Nizozemsku su poslali 122 sportaša koji su osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje.

Izdvojeni članak

Video: Finale ženske odbojke i muškog futsala UniSport HR završnice

Futsal ekipa poražena u finalu

Nogometaši s VERN-a osvojili su drugo mjesto nakon što su u napetoj završnici poraženi rezultatom 4:3 od kolega sa Sveučilišta Sorbonne iz Pariza. Igrači zagrebačkog veleučilišta zaustavljeni su u finalu nakon uvjerljivih pobjeda u skupini, odlične igre protiv studenata iz Armenije, raspucavanja u četvrtfinalnom dvoboju u kojem su na kraju ipak bili uspješniji od Sveučilišta u Malagi, najtrofejnije momčadi u povijesti europskih sveučilišnih futsal prvenstava i sjanog preokreta u utakmici protiv Sibirskog federalnog sveučilišta.

– U finalu nismo dobro otvorili utakmicu, na poluvremenu smo gubili 1:0, a u sljedećih desetak minuta smo primili još tri pogotka i bili na rubu rezultatske katastrofe. Međutim, s golmanom-igračem, našim jakim oružjem, uspjeli smo se vratiti u utakmicu ali za izjednačujući pogodak i produžetke nismo imali dovoljno snage, prepričao je Mario Modrušan, malonogometni golman i student druge godine diplomskog studija na Veleučilištu VERN.

Nakon dvije pobjede u grupi G tenisačice iz Splita u četvrtfinalu su pobijedile i domaće sveučilište, dok su u polufinalu  bolju igru pokazale igračice iz Bordeauxa. U meču za treće mjesto Ćurić Matea i Antonela Šušak bile su bolje od studentica iz Mainza.

Izdvojeni članak

Video: Finale ženske odbojke i muškog futsala UniSport HR završnice

Dvije medalje osvojene su u stolnom tenisu

Hrvatska je ostvarila odlične rezultate u stolnom tenisu. Mateja Magličić je nakon četiri pobjede izgubila u polufinalu od Yvonne Kaiser, kasnije pobjednice u pojedinačnoj konkurenciji te je svojim nastupom zaslužila broncu.

– Jako sam zadovoljna rezultatom, s obzirom na to da je turnir bio dosta jak s puno igračica iz top 200 svijeta, izjavila je Mateja, koja je nedavno i diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Muška ekipa sa Sveučilišta u Zagrebu odličnim je igrama izborila srebrnu medalju.  Nakon pet pobjeda, u finalu su  po drugi puta poraženi od stolnotenisača iz Rusije. Studentice iz Zagreba također su poražene od ruskih kolegica u četvrtfinalu te su na kraju natjecanje zaključile pobjedom nad Poljakinjama u razigravanju od petog do osmog mjesta.

– S obzirom na jačinu turnira i igrača koji su stigli mi smo zadovoljni i ponosni na osvojeno srebro. Kao i svakom sportašu žao nam je što nismo uspjeli doći do zlata ali Rusi su nas dva puta glatko pobijedili tako da nemamo razloga previše žaliti, smatra Matej Mamut, član naše muške stolnoteniske momčadi i na kraju priznao kako je cijela ekipa  bila izvan najbolje forme jer im je liga završila prije skoro mjesec dana.

Izdvojeni članak

Europske sveučilišne igre dobra su prilika za povlačenje sredstava iz EU fondova

Veslači su zaslužili broncu, a ženska i muška rukometna momčad te košarkaši iz Splita izgubili su u razigravanju za treće mjesto

Broncom su se okitili i zagrebački veslači. Nakon što su u kvalifikacijama bili bolji i od kasnijih pobjednika, naš je osmerac zaostao skoro šest sekundi za najboljim Mađarima, a brži su još bili samo studenti iz Norveške.

Na zadnjoj stepenici u borbi za postolje zapeli su ženska i muška rukometna momčad Sveučilišta u Zagrebu te košarkaši splitskog Sveučilišta. Rukometaši su nakon raspucavanja sedmeraca protiv Sveučilišta u Novom Sadu ispali u polufinalu, a u utakmici za treće mjesto bolji su bili predstavnici iz Turske.

Zagrebačke su rukometašice u borbi za prolazak u finale za samo jedan gol bile lošije od studentica iz Francuske, a medalju za treće mjesto uzele su im nizozemske studentice iz Nijmegena.

Izdvojeni članak

Poznati prvaci u šahu i današnji finalisti UniSporta

Studenti uglavnom nezadovoljni prehranom

Natjecanje u Rotterdamu trajalo je puna dva tjedna te su sudionici osim u sportskim natjecanjima mogli sudjelovati i u raznim edukacijskim, kulturnim i društvenim događajima. U slobodno vrijeme imali su prilliku upoznati kolege iz cijele Europe.

– Organizacija turnira bila je više manje uredu. Smještaj je bio solidan, ali hrana koju smo morali jesti bila je jako loša. Iz dana u dan smo se čudili što nam nude za prehranu. Cijela ekipa je proputovala skoro cijeli svijet i svi smo se složili da je ovo definitivno najgore što smo ikada jeli, požalio se Matej, student treće godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Za razliku od svog muškog kolege naša bronačana stolnotenisačica jako je zadovoljna organizacijom. Osim što je ostvarila odličan rezultat stigla se i dobro zabaviti te upoznati interesantne ljude. Golman s VERNA siguran je kako će Hrvatska kao domaćin ovog prvenstva za dvije godine napraviti puno bolji posao.

– Sve, od organizacije, smještaja, prehrane i dodatnih sadržaja bilo je ispod razine jednog velikog najtecanja, a s tim su se složili gotovo svi. Siguran sam kako će Hrvatska za dvije godine napraviti puno bolji posao, najavio je Modrušan Treće europske sveučilišne igre koje će se organizirati u Rijeci i Zagrebu.