Pretraga

Najuspješnija hrvatska škola te sveučilište po sportskim uspjesima u 2014-oj

A- A+

Kada se radi o sportskim uspjesima u godini na izmaku, na čelu ljestvice su možda i bez pretjeranog iznenađenja Sveučilište u Zagrebu te Športska gimnazija iz istog grada. Kao kriterij ocjenjivanja uzeli smo uspjehe na Državnom srednjoškolskom prvenstvu te na UniSport završnici odnosno na završnici državnog sveučilišnog prvenstva. Tako je Športska gimnazija osvojila pet odličja u završnici nacionalnog sportskog natjecanja, a Sveučilište u Zagrebu čak 14 medalja od čega devet zlatnog sjaja.

Foto: (arhiva srednja.hr)

Športska gimnazija iz Zagreba te Sveučilište iz istog grada, najuspješnije su hrvatske obrazovne institucije po sportskim uspjesima u 2014. Kriterij prema kojem smo to odredili bio je vrlo jasan i jednostavan – broj odličja na završnicama državnih prvenstava.

Izdvojeni članak

Zagreb najuspješniji na Sveučilišnom sportskom prvenstvu u Puli

Športska nedodirljiva, a Treća potvrdila dominaciju u košarci

Tako su predstavnici Športske gimnazije iz Zagreba, ove godine na završnici u Poreču osvojili pet odličja te na taj način zauzeli čelnu poziciju.

Obranili su titulu najuspješnije hrvatske škole osvojivši jedno odličje više u odnosu na 2013., kada su također bili na vrhu po sportskim rezultatima.

Naglasimo još da je druga po uspjehu bila Treća gimnazija iz Zagreba, koja je osvojila zlata u košarci i u muškoj, a već treću godinu za redom i u ženskoj konkurenciji.

Izdvojeni članak

Državno prvenstvo: Zagrebačka III. gimnazija dominantna u košarci, iznenađenja na futsalu i rukometu

Sveučilište u Zagrebu proharačilo Pulom osvojivši 14 medalja

Prije nego što prijeđemo na analizu završnice državnog prvenstva za sveučilišta, naglasimo kako nema nekog državnog natjecanja u konkurenciji fakulteta pa nam preostaje pobrojati uspjehe sveučilišnih sportskih kolektiva.

Tako je u Puli, gdje se krajem svibnja održavala UniSport završnica, bez premca po broju odličja bilo Sveučilište u Zagrebu. Osvojili su čak 14 medalja, među kojima je devet zlatnog sjaja, tri srebrenog i dvije brončanog.

Svog rezultata se nema zašto posramiti niti Sveučilište u Splitu, koje je osvojilo deset medalja. Po tri su bile zlatne i srebrene, a četiri brončane.

Treće hrvatsko sveučilište po broju studenata, bilo je i treće po sportskim rezultatima. Radi se o onom osječkom. Studenti s ovog Sveučilišta imali su nevjerojatnih šest poraza u finalima te dakle osvojili šest medalja srebrenog sjaja!