Pretraga

Pet vježbi za savršene noge

A- A+

Noge mogu biti vrlo atraktivan dio tijela. I dok netko ima sreće da mu ih sama genetika podari, drugi se moraju malo i pomučiti za to. U svemu je bitno da se na izgled i tonus mišića uvijek može utjecati pa tako i kada je riječ o nožnim. Osobito uz pravi trening. Donosimo pet vježbi za noge koje donose vidan napredak na tim ekstremitetima.

Čvrste, dobro oblikovane i mršave noge svi priželjkuju. Međutim sjedilački način život opaki je neprijatelj takvome izgledu cijelog tijela, a svakako i nogu. Stoga portal body.ba navodi pet vježbi za noge, uz pomoć kojih vrlo brzo možete doći do značajnih rezultata. Posebno se vježbe preporučuju pripadnicama nježnijeg spola.

Izdvojeni članak

Najbolje tri kućne vježbe za skidanje masnih naslaga

Čučnjevi

Ova vježba je već klasik, kada je donji dio tijela u pitanju. Možete ju raditi s utezima ili bez njih. Osim što se čučnjevima treniraju kvadricepsi te manjim dijelom ostale mišićne grupe nogu, pri izbačaju utega (ili naglim podizanjem) posebnu podršku pružaju mišići stražnjice.

Iskorak

Nakon čučnjeva, najefikasnija složena vježba za donji dio tijela su iskoraci. Sa dodatkom tereta odnosno utega u rukama, uz izvođenje iskoraka moguće je istovremeno jačati zadnje lože, kvadricepse i gluteuse, odnosno stražnjicu.

Nožna ekstenzija

Popularni šut, jedna je od vježbi za koju vam treba sprava i koja zapravo predstavlja izolacijsku vježbu, s obzirom na to da dotiče jedan manji mišićni sklop. Ona nije toliko značajna kao čučanj i iskorak, no i nožnu ekstenziju treba obvezno kombinirati s drugim, kompleksnijim vježbama tijekom treninga nogu.

Nožna ekstenzija

Izdvojeni članak

‘Pet Tibetanaca’: Vježbe čije učinke još nitko nije osporio

Podizanje na prste

Listovi su mišići koji su stalno aktivni, a rad na njihovom povećanju i oblikovanju moguć je samo pomicanjem stopala prilikom stajanja.

Podizanje na prste se može izvoditi u stojećem položaju, ali i sjedećem, kada je opterećenje na spravi ili s utezima postavljeno na savijene natkoljenice.

Nožna fleksija

Ovo je vježba za zadnju ložu, koja pogađa i mišiće stražnjice, ali poput nožne ekstenzije, ni ovu vježbu nije moguće izvoditi bez sprave. I ona zahvaća manji broj mišića pa ju treba kombinirati s ostalim, kompleksnijim vježbama.