Pretraga

Reprezentacija puna strukovnjaka: Evo kojeg su zanimanja naši nogometaši

A- A+

Iako su svima poznati po vrhunskim sportskim ostvarenjima i majstorijama koje izvode po terenu, malo tko zna da su naši nogometaši i po struci pravi majstori. I dok su neki poput Slavena Bilića i Zvonimira Bobana svoje školovanje nastavili i pritom stekli titulu pravnika, odnosno profesora povijesti, neki su odlučili igrati na ‘sigurno’ i završiti strukovne škole s kojima ako ‘zaškripi’ nogometna karijera, bez problema mogu otvoriti obrtničku radnju. 

Izdvojeni članak

Ovaj hrvatski nogometaš na pripremama reprezentacije uči za maturu

Keramičar, vodoinstalater, električar, frizer samo su neka od zanimanja za koja su se školovali naši sportaši. Tako primjerice hrvatska repka ima dva konobara, a riječ je o Luki Modriću i Vedranu Ćorluki koji su završili ugostiteljsku školu. Ako nogometna karijera Marija Mandžukića krene silaznom putanjom, naš bi napadač mogao početi ugrađivati pločice s obzirom na to da se školovao za keramičara oblagača, no, školu nije upisao iz strasti prema ljepljenju keramike, već zato što mu je bila najbliže kući. I dok bi Mario slagao pod u sanitarijama, Ivan Rakitić gradio bi kuće ako je suditi po činjenici da je upisao građevinsku školu no, nije poznato je li ju i završio. 

Elektrikom se bave bivši kapetan reprezentacije Darijo Srna koji je elektrotehničar, a kolega mu Dejan Lovren ima završenu školu za elektroinstalatera. O njegovanoj i zdravoj kosi, djevojke bi mogle pitati Ivana Tomečaka koji je završio srednju frizersku.   

Gimnazijske klupe grijali su Niko Kranjčar koji je završio popularni zagrebački MIOC, Milan Badelj, Gordon Schildenfeld,  ali i nešto starija postava Eduardo Da Silva te Josip Šimunić. 

Za ekonomiju su se iz nogometnih krugova odlučili Danijel Pranjić, Ivan Strinjić te Ognjen Vukojević. Andrej Kramarić svoje je srednjoškolsko obrazovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu gdje je završio prvu godinu, no zbog sportskih obaveza zamrznuo je godinu. 

Izbornik Ante Čačić školovao se za radio mehaničara pa kad sve zbrojimo naša reprezentacija pravi je obrtnički pogon.