Pretraga

Rijeka ide na final four Regionalne sveučilišne lige u košarci

A- A+

Unatoč dva poraza u trećem kolu Regionalne sveučilišne lige u košarci, studenti riječkog Sveučiliša izborili su nastup na final fouru koji se sredinom svibnja održava u Podgorici. Srpska sveučilišta do sada su pokazala najviše te će se tako sa svih pet pobjeda u završnici lige naći Univerzitet u Beogradu, odnosno s četiri pobjede i porazom Univerzitet u Novom Sadu. Domaći Univerzitet Crne Gore zadnji je sudionik final foura.

Foto: Stephany Stefan/ Kadar iz duela Sveučilišta u Rijeci i Univerziteta u Novom Sadu

Rijeka je za vikend bila domaćin trećeg kola Regionalne sveučilišne lige u košarci. U dva dana natjecanja poraženi su oba puta od Univerziteta u Beogradu te Univerziteta u Novom Sadu. Međutim dvije pobjede te poraz u prve tri utakmice, Riječanima su bile dovoljne za plasman na final four koji se sredinom svibnja održava u Podgorici. Spomenuta tri sveučilišta su uz Univerzitet Crne Gore sudionici završnice.

Izdvojeni članak

Košarkaši XIII. gimnazije očitali lekciju kosovskim kolegama

Double – double učinak srpskih sveučilišta

U riječkoj dvorani Zamet, gosti iz Srbije su se jako dobro snašli i ostvarili po dvije pobjede nad Sveučilištem u Rijeci odnosno Splitu.

Tako su u subotu Novosađani nadigrali Split s 92:76, dok su Beograđani domaće Riječane svladali s 11 poena razlike, točnije 73:62.

Ni drugi natjecateljski dan nije bolje prošao za hrvatske predstavnike. Neumoljivi Univerzitet u Beogradu, razmontirao je Sveučilište u Splitu s 85:59. Dodajmo da su Splićani nastupili sa svega sedam igrača u kadru te bez trenera.

S puno manjom razlikom, ali ipak porazom svoju su posljednju utakmicu okončali studenti Sveučilišta u Rijeci. Novi Sad je odnio dva boda, pobijedivši s 85:78.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Anita Kelava (15) među najperspektivnijim košarkašicama u Europi

Cilj osnivanje regionalne lige i u drugim sportovima

Uz sudionike final foura u Regionalnoj sveučilišnoj ligi u košarci te Sveučilište u Splitu, šesti natjecatelj bio je predstavnik Bosne i Hercegovine, odnosno Sveučilište u Mostaru.

Preostala im je utakmica s Univerzitetom Crne Gore, koja neće ništa značajnije promijeniti u poretku, budući da su Mostarci u četiri utakmice skupili isto toliko poraza.

Na trećem kolu ove lige, netom održanom u Rijeci s vrha je najavljeno da se aktivnosti u regionalnom studentskom sportu ne misle zaustaviti na košarci.

– Naša je ideja ovakve događaje njegovati i širiti dalje, primjerice na odbojku, pogotovo zato što znamo su 2016. Zagreb i Rijeka domaćini Europskih sveučilišnih sportskih igara. Rijeka je nedavno ugostila i najbolje europske sveučilišne rukometaše, imamo mnogo planova i nadam se da će nam ova košarkaška iskustva biti poticaj za dalje, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je također gostovao u Rijeci na posljednjem kolu.

Inače sama organizacija Regionalne lige rezultat je Ministarske konferencije, na kojoj su u siječnju u Rijeci sudjelovali ministri iz zemalja okruženja, nadležni za sport.

Evo i tablica dosad odigranih utakmica, kojoj nedostaje posljednji, ali rezultatski nevažan duel između Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Crne Gore.

Tablica: Regionalna sveučilišna liga u košarci