Pretraga

Top sportašica: Upoznajte perspektivnu 17-godišnju badmintonašicu iz Dubrovnika

A- A+

Dubrovčanka Mara Vlašić, 17-godišnjakinja je koja se od trećeg osnovne bavi jednim ne tako eksponiranim sportom kod nas – badmintonom. Prošle i pretprošle godine sa svojom je Gimnazijom Dubrovnik bila viceprvakinja na Državnom srednjoškolskom prvenstvu. Kada je riječ o uspjesima u svome klubu Aedium, prošle godine bila je u Hrvatskoj druga u parovima u svome u uzrastu te treća u singlu. Upoznajte ovu perspektivnu badmintonašicu, koja je k tomu i odlična učenica!

Foto: privatna arhiva

Mara Vlašić 17-godišnja je nadarena badmintonašica iz Dubrovnika. Bavi se ovim sportom još od trećeg razreda osnovne te je do sada nanizala brojne uspjehe. Kako sama veli, osvajala je državne kupove, prošle godine je bila treća u Hrvatskoj u singlu te druga u paru. Drugo mjesto je dva puta osvojila i na Državnom srednjoškolskom prvenstvu.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Đakovačka maturantica jedna je od najboljih rukometašica na Svjetskom školskom prvenstvu, a nada se pozivu za reprezentaciju

Majka je ‘krivac’ što se bavi badmintonom

Mara pohađa prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Dubrovnik te je odlična učenica. Badmintonom se počela baviti sasvim slučajno.

– Počela sam trenirati nakon što je moja majka srela prijateljicu iz razreda kako se s reketom vraća s treninga, prisjetila se 17-godišnjakinja.

Trenira pet, a ponekad i šest puta tjedno. Ove godine se nada nakon dva srebra i koraku dalje na Državnom srednjoškolskom prvenstvu.

– Nadamo se zlatu, ali konkurencija iz Zagreba je dosta jaka. Ipak je gore veća zainteresiranost za badminton te je više popularan sport nego u Dubrovniku, pojašnjava Mara.

Uz navedene uspjehe koje je ova badmintonašica ostvarila, dva puta je dobila i ‘priznanje za najmlađe kategorije grada Dubrovnika’ zbog postignutih rezultata.

Izdvojeni članak

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš


Nekoliko osnovnih pravila badmintona

Sport se igra reketima i lopticom (koja se često naziva i leptirica nap. a.), preko mreže visine 1, 55 metara. Pobjednik je onaj tko prvi osvoji dva seta, koji se igraju do 21 boda. Servis igrač izvodi iz svog servisnog polja gađajući pritom dijagonalno suprotno polje protivnika. U trenutku servisa kompletna ‘glava reketa’ mora biti ispod zamišljene linije pojasa igrača. Može se igrati pojedinačno ili u parovima, a u badmintonu su vrlo popularni mješoviti, muško-ženski parovi.

Ne kani se ipak profesionalno baviti badmintonom

Ne treba posebno naglašavati da badminton nije baš popularan u Hrvatskoj te se ne može od njega živjeti. Za to biste morali otići primjerice u Dansku, Englesku, Kinu ili Maleziju. Stoga ni Mara nema baš ozbiljne namjere u ovome sportu.

– Ne namjeravam se kasnije profesionalno baviti time, ali za sada uživam trenirajući i nastupajući na turnirima, iskrena je 17-godišnja Dubrovčanka.

Mara nam je pojasnila da je badminton u Hrvatskoj razvijen samo u mladim kategorijama, gdje je konkurencija dosta jaka. Oni koji žele ostvariti karijeru u ovom sportu, bolje da se zapute u neke od zemalja koje smo naveli.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Domagoj Nedić, najbolji sportaš osječkih srednjih škola, hita prema reprezentaciji

Omiljeni predmet joj je matematika, a prosjek u školi 4.9

Kao i ostali sugovornici u rubrici Top sportaš/ica, tako je i Mara podijelila s nama i neke crtice iz svog života, kroz par brzopoteznih pitanja.

Omiljeni i omraženi predmet u školi?

Medu omiljenim predmetima mi je matematika, a nema baš neki kojeg ne preferiram.

Najdraži film?

Dear John

Osobine koje cijeniš kod sportaša?

Upornost, marljivost, želja.

Kakvu glazbu slušaš?

Pop i rock.

Kakva si učenica?

Odlična, prosjek mi je 4.9.

Neostvarena želja?

Htjela bih proputovati svijet.