Pretraga

Već s osam godina Čilić je podigao svoj prvi trofej, a 17 godina poslije mogao bi podići najvažniji

A- A+

Marin Čilić je 25 godišnji Međugorac, koji se dobrim igrama u prethodna dva tjedna približio svom najvećem uspjehu u teniskoj karijeri – osvajanju US Opena, odnosno turnira iz Grand Slam kategorije. Nakon što mu je to pošlo za rukom u juniorskoj konkurenciji kada je 2005. sa samo 16 godina osvojio Roland Garros, sada i u seniorima ima priliku pobjedom doći do svog najvećeg uspjeha te se vratiti se u top 10 svjetskih tenisača. Dovoljan povod da napravimo kratki presjek njegove karijere od omladinskog pogona do danas.

Foto: thesportreview.com

Trenutno najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, pred uspjehom je karijere. Protiv Japanca Keia Nishikoria, borit će se za naslov na posljednjem Grand Slam turniru sezone US Openu. Čilić je već osjetio draž osvajanja jednog od četiri najveća turnira u tenisu, doduše u juniorskoj karijeri. Tada je s 16 godina Međugorac sa samo jednim izgubljenim setom podigao pokal namijenjen osvajaču Roland Garrosa.

Izdvojeni članak

Borna Čorić (16) od kvalifikacija do prve seniorske titule

Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvario već s 13 godina

Svoju karijeru Marin je započeo sa šest godina u rodnom Međugorju, odnosno gradiću bez ikakve teniske tradicije. Lokalni teren na kojem je Čilić napravio prve korake u ‘bijelom sportu’ izgrađen je 1991. godine, kao prvi teniski teren u Čilićevu rodnom gradu.

Već u prvoj godini bavljenja tenisom, Marin je stigao do polufinala jednog turnira i dobio trofej, koji mu je do današnjih dana ostao jedan od najdražih, prema njegovim riječima.

S nešto manje od 13 godina pravi svoj prvi veliki rezultat. U francuskom Vichyu na ‘European Championships 14&U’ turniru gubi u finalu. Već dva mjeseca poslije seli se u Zagreb, gdje se njegova karijera nastavlja sve ubrzanije razvijati.

O tome svjedoče i rezultati poput 3. mjesta na uglednom američkom Orange Bowl turniru, čime u prosincu 2002. postaje i drugi igrač Europe u uzrastu 14&U, finale na Avvenireu turniru 2003., gdje je susreo i Del Potra. Iste godine je osvojio i svoj prvi ITF u Mostaru.

Izdvojeni članak

Najbolji teniski mečevi svih vremena

Jedini Hrvat s Roland Garros trofejom u vitrinama

Tako su s godinama Marinovi rezultati postajali sve zapaženiji pa tako s nepunih 16 godina osvaja Europsko tenisko prvenstvo za igrače 16&U u Orbettelu u Italiji.

Tri mjeseca prije tog naslova napravio je i izvrstan reprezentativni rezultat. Zajedno s Jurom Grubišićom te Mikhailom Karpolom, činio je hrvatski trojac koji je osvojio European Indoor Championships.

Kada je riječ o Marinovim rezultatima u mlađim dobnim skupinama, točka na i je postavljena u lipnju 2005. Tada je Čilić osvojio juniorski Roland Garros sa samo 16 godina. U svom ‘nemilosrdnom’ pohodu na naslov, izgubio je tek jedan set, a finale je izborio preko Andya Murraya.

U završnom ogledu tek je četiri gema prepustio Nizozemcu Antal Van Der Duimu i pobijedio 6:3, 6:1.

Izdvojeni članak

Mario Ančić magistrirao na Columbiji i počinje raditi u NBA ligi

Ivanišević zna kako se osvajaju Grand Slam turniri

Iz te 2005., kada je Čilić u vrlo mladoj dobi, zabilježio tako veliki uspjeh, vratimo se u 2014. i na novu mogućnost koju je izborio izvrsnim igrama u New Yorku prethodna dva tjedna. Između velikog trofeja namijenjenog osvajaču US Opena i Marina Čilića stoji Japanac Nishikori.

Do sada se ovaj dvojac sučelio sedam puta, a omjer je 5:2, u korist Nishikorija. K tomu još, japanski tenisač ima tri pobjede u nizu nad Čilićemu, u posljednje dvije godine.

Ipak Marin je samo na ovom turniru ‘skinuo skalp’ velikanima poput Federera, Berdycha ili Simona, tako da ni Japanac nije nepremostiva prepreka.

Nije nevažno ni to, da Marin u svom vjerojatno najvažnijem meču u karijeri, na tribinama iza sebe ima našeg jedinog osvajača Grand Slama u seniorskoj konkurenciji Gorana Ivaniševića, koji se pokazuje i kao izvrstan trener.

Cijela ova sezona u kojoj je Marin pružio dosta izvrsnih partija, te osvojio turnire u Zagrebu i Delray Beachu te pokleknuo u finalu Rotterdama, reference su za veliko očekivanje i vjeru u ovog 25-godišnjaka. S druge strane Nishikori također igra sezonu života te je sigurno da će ovaj Japanac, inače 11. igrač svijeta, dati sve od sebe da on bude taj koji će podići pehar u New Yorku. Nadajmo se da će ipak Marin prekinuti ‘crni niz’ te upisati svoju treću pobjedu nad neugodnim Nishikorijem.

Na kraju dodajmo podatak da je Marin Čilić ulaskom u finale US Opena, postao tek četvrti Hrvat koji je izborio završnicu nekog Grand Slam turnira. Prije njega to je polazilo za rukom Željku Franuloviću i Nikoli Piliću te Goranu Ivaniševiću. Jedino je potonji na kraju i došao do titule u Wimbledonu, legendarne 2001. godine.

Uoči povijesnog meča Marina Čilića u finalu US Opena, na ovom linku provjerite i koliko znate o najvećim uspjesima hrvatskih tenisačica i tenisača. Bilo ih je u izobilju.